Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week
TekeningenWeek 42Zondag 22 oktober 2023


Het debat
'Ik keek naar het verkiezingsdebat.'
'En?'
'Ik zweef nog tussen IsraŽl en Hamas.'

Links: ik wilde deze film nog noemen: Le Ballon Rouge, een film van een half uur over een jongetje en zijn rode ballon tegen het decor van Parijs in de jaren 50: buurten die nu onbetaalbaar zijn waren toen nog krottenwijken.
Nog iets van vroeger: het Duitse Rockpalast waar je de bands kon zien die je niet in de zaal kon zien. Tegenwoordig gaan mensen daarvoor weer naar de bioscoop.


Zaterdag 21 oktober 2023
Dagcitaat:
'Hoeveel mensen zouden er op de wereld mogen zijn
, die voor anderen vluchten, omdat ze niet zien, hoe ze zelf zijn?'
Uit Het Leven van Lazrillo van Tormes (1554, Spanje) schrijver onbekend. Het boek kan gezien worden als een voorloper van Cervantes Don Quichot.

Ik weet achter wie ik sta in het conflict
Er zijn families die sinds de heropleving van de oorlog tussen IsraŽl en de Palestijnen niet meer met elkaar praten, bang voor ruzie. Ze zullen tijdens corona ook wel gezwegen hebben en wat al die tijd dat de oorlog daar al aan de gang is?
Misschien is het maar beter dat ze blijven zwijgen, ze zullen geen oplossend vermogen hebben en al in de clinch raken over rood of blauw. Friet of patat. Het toiletpapier voor of achterlangs laten hangen. Het merk afwasmiddel.

Overigens maakt het grootste gedeelte van de Nederlanders geen keuze tussen de strijdende partijen. Soms is het heel goed geen mening te hebben. Laat dingen maar eens om het even zijn.
China, toch een groot land, heeft ook geen voorkeur en als het niet anders kan kiezen ze steevast voor de grootste afzetmarkt.

Als ze de vraag over mijn voorkeur aan mij zouden stellen zou ik het antwoord wel weten: OekraÔne.

Vrijdag 20 oktober 2023
Luilekkerland bestaat niet
Er zijn volwassen Nederlanders die nog in Sinterklaas geloven. Alleen draagt die Sinterklaas een hoodie en heet hij Youri Plate.

Hij zegt dat de Grondwet niet voor je geldt als je een 'paspoort' van zijn clubje koopt.
En dat je als de Grondwet niet voor je geldt je ook geen belasting, hypotheeklasten of huur en gas water en licht hoeft te betalen. Naar mijn weten staat er niets daarover in die
wet.

Ik vraag me af wat de zelfbenoemde jurist Plate doet als ik van zijn diensten gebruik maak en hem niet betaal in de gangbare valuta's omdat ik de waarde van geen enkele munt meer erken en ik dus in eigen WEF-vrij geld betaal.
Benieuwd hoe snel de yourist naar het door hem niet erkende gerecht rent.
Donderdag 19 oktober 2023
Rooksignalen
Ik zag een advertentie voor een rookmelder met minimalistisch design. Natuurlijk, een design rookmelder voor je designinrichting.
Zijn die dingen niet altijd minimalistisch? Rond, soms vierkant, een gleufje dat alleen de rook weet te vinden, een weggewerkt lampje en een uitknop waar je je altijd rot naar zoekt.
Niemand heeft toch een gestileerde kanarie in een kooitje hangen dat gaat fluiten bij rook?

Misschien is het een apparaat dat alleen op design-roook werkt. Dus niet op de waar rook is worden speklappen gebakken-rook van de buren?

Bij de foto: de Nederlandse rookmelder voor hoe het ervoor staat in de wereld, het aantal pakken toiletpapier in de supermarktschappen.
Tijdlijn:
Hamas maakt gijzelaars.
Het kabinet vindt het erg.
Je maakt er ťťn Nederlander.
Het kabinet vindt het verschrikkelijk erg dat er een Nederlander onder is.
Woensdag 18 oktober 2023
Coventrieren
Ik ga geen verdere aandacht meer geven aan de oorlog tussen IsraŽl en Palestina: ze moorden elkaar maar lekker uit. Die oorlog tegen de eigen bevolking duurt nu al meer dan tachtig jaar en dat duidt erop dat de strijdende partijen stompzinnig, kortzichtig en stijfkoppig zijn.

Zolang ze niet zelf tot vrede komen zou ik een ultimatum stellen: binnen nu en een maand blijvend staakt het vuren of Jeruzalem wordt uit de geschiedenis weggebombardeerd en daarna centimeter voor centimeter de rest van het land. En dan het liefst zo dat het voor de komende tweeduizend jaar niet meer bewoonbaar is.
Elke seconde aandacht aan deze oorlog is Poetin steunen.


Naschrift: Ik las net dat het grootste gedeelte van de Nederlanders geen positie inneemt in het conflict, ze zijn niet voor de een of de ander. Ik neem wel een positie in: ik ben zowel tegen de ene partij als tegen de andere.
Dinsdag 17 oktober 2023De Vlucht naar Egypte
Ze moesten vluchten uit Palestina omdat de kwade koning van Judea Bibi Herodus niet naliet ook baby's te doden, uit wrok omdat hun eigen stammen de baby's van zijn volk hadden gedood.
Ze vluchtten naar Egypte daar waar hun broeders huisden edoch zij, ook al neigden de olijfbomen zich voor hen, openden hen de poorten niet.

Link: Disney bestaat 100 jaar. Maar of ze ooit zoiets goeds maakten als deze Letse tekenfilm?Maandag 16 oktober 2023
Het maandagt in het Oosten

Naar het 14e voor ontbijt bij een hoog onderscheiden meesterbakkerij. De chouqettes (gesuikerde deegballetjes) die als lakmoestest voor een bakkerij gelden waren er dan ook uitstekend.
​Het 14e arrondissement geldt als een beetje saai, ik zag daar niets van terug. Het is een levendige geschakeerde wijk met handelaren in grote rolkoffers tot een delicatessenstraatje dat bevoorraad wordt door een klein Jerommeke en een hele grote vrachtwagen.

De Rue de l'Odeon waar tot 1941 de boekenwinkel Shakespeare and Company van Sylvia Beach lag die als eerste de Ulysses van James Joyce durfde te publiceren. Op de achtergrond het Odeon theater.

Aan het eind van de straat houdt Charles Aznavour een oogje in het zeil.

Maar het wordt tijd om terug naar het 12e te gaan. Ik moet mijn bagage nog ophalen.

Toch de beste metro. Simpelweg omdat elke lijn zijn eigen traject heeft, dat niet gedeeld wordt met andere lijnen. Soms zelfs met eigen materieel.

En weg rijdt de TGV weer. Afscheid is een beetje sterven.
Nb: de persoon op de foto is een willekeurig iemand.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023