Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Voorpagina - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 50Zondag 18 december 2022
Pussy Riot
Nadja Tolokonnikova van Pussy Riot schreef na haar detentie, dat ze in de gevangenis de mentale instelling van de Russische ambtenaar was gaan begrijpen: doen alsof je nuttig bent.
Zoals de Tsjechen tijdens de communistische dictatuur zeiden: zij doen alsof ze ons betalen, wij doen alsof we werken. Ondertussen was iedereen bezig met het uiterste uit de secundaire arbeidsvoorwaarden te halen: een vorm van corruptie die gezien werd zoals het de eigen kant uit rekenen van de belasting hier.

Met de Russische soldaat is het niet veel anders. Ze zullen doen alsof ze vechten. Als Svejk de oorlog door zien te komen.
Ze zullen koffie drinken als ze de wacht moeten houden, rustig wandelen als ze betonblokken moeten verslepen en de overwinning vieren als ze weer een dag overleefd hebben. Overleefd door hun geweer te verkopen en vieren op de wodka die ze ervoor kregen.
Zaterdag 17 december 2022
Troost
Wat is de troost van een troostfinale, als je verliest?
Troostfinale. Alleen het woord al. En dan, een wedstrijd voor afvallers in een knock-outsysteem? Waarom dan ook geen troosthalvefinale? Een troostkwartfinale?
De FIFA zou een hele wereldcompetitie van de afvallers kunnen opzetten: the Losers League.
Maar dan op het eind zonder troostfinale graag. Anders wordt het heel verwarrend.
Vrijdag 16 december 2022
Chinees staatscircus
China doet mysterieus over het aantal coronadoden. Het zouden er veel meer zijn dan de officiŽle cijfers, de crematoria kunnen het niet aan.
Vreemd dat de Grote Broerganger erover liegt. Het zou toch als een overwinning moeten gelden voor zijn strikte lockdown?
Of zou dat te veel zijn politiek van 'als je niet luistert, ga je dood' onderstrepen?

Links - Goed nieuws: Allard JJ's single Under the Loop (ook Spotify) staat nummer 1 op de Free 40-hitlijst van IndieXL. Dank aan iedereen die op de juiste knopjes en linkjes drukte en de single kocht. Ik heb de tweede single van de aankomende lp al mogen horen en die zal met gemak dezelfde weg volgen. Verder goed nieuws, Allard is ook alweer druk met de traditionele Jaarlijst, dus die zal zoals al vele jaren in de laatste weken van het jaar hier gebracht worden (we zijn zelf ooit de tel kwijtgeraakt, we houden het op de 18e keer, dus een volwassen lijst).

Donderdag 15 december 2022
Voor wat het waard is
Het grote Rusland verdedigt zijn gedrag met de angst om aangevallen te worden. Het kleinere Liechtenstein, toch aan alle kanten omringd door veel grotere buitenlanden, heeft die angst niet.
Rusland heeft natuurlijk meer kilometers te verdedigen landgrens, maar procentueel hebben ze geen 100% grens met andere landen. Liechtenstein wel.
Waarom heeft Rusland dan toch die angst, terwijl Liechtensteiners  onbezorgd fluitend over de alpenweiden wandelen? En dat, zonder een leger te hebben.
Dat hebben ze in 1866 al afgeschaft omdat het te duur werd. Ze hadden namelijk het voltallige 80-koppige leger naar de Slag bij Custoza (Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog) gestuurd en die kwamen met 81 terug. Ja en dan wordt zo'n leger een in de papieren lopende zaak. Een angst die het Russische leger niet hoeft te hebben: dat het leger voller wordt.
Het antwoord op de vraag lijkt me eenvoudig: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Links - Philomena Cunk, kent u haar nog? Zij die de zin van vroeger niet inziet en er documentaires over maakt (eerder Cunk on Britain en Cunk on Shakespeare) nu met een nieuwe serie: Cunk on Earth (BBC, 5-delig). Vooral de interviews met wetenschappers (nee, geen acteurs, ik heb hun cv's gecheckt) zijn tenenkrommend hilarisch. Wereldgeschiedenis is ook maar een mening.

Woensdag 14 december 2022
NIMBY
We weten hoe het komt, het woningtekort: stikstof, Not In My Back Yard en het eigen bezit opwaarderen door de vraag hoog te houden.
Als ik minister De Jonge een tip mag geven: geef mensen die willen vertrekken een subsidie om over de grens een woning te kopen. Je kan er ook een staatshypotheek van maken. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker dan in Nederland bouwen. En vergeet de zorguitstroom niet.
En ik hoef niet bij zo'n erfgrenswachter in de achtertuin te gaan wonen.

Dinsdag 13 december 2022
Een nacht ijs
De voetbalsjaal mag om blijven, de ijsmeesters hebben het discours van de voorbeschouwers op de nabeschouwing overgenomen.
Iedereen wacht op de eerste schaatsers op natuurijs. Ik niet: ik wacht op de eersten door natuurijs.
Als ik een dag koning mocht zijn wenste ik nooit een nacht vorst.
Maandag 12 december 2022
De kale feiten
Een Duitse shampoo-reclame meldt dat onderzoeken uitwijzen, dat mannen met haar dubbel zoveel dates hebben dan mannen zonder haar.
Nu denk ik niet dat je met een shampoo haar kunt terugkrijgen en of je het ermee kunt behouden is ook maar de vraag. Maar goed, veel mannen zullen door de suggestie van dit onderzoek aangezet worden tot het kopen van die shampoo.
De bewering klopt natuurlijk, daar twijfel ik niet aan: mannen met haar zijn over de hele groep bekeken namelijk jonger dan mannen zonder haar. En jongere mannen hebben nu eenmaal meer dates.
Dus je kan beter een verjongingskuur kopen.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2022