Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Deze week - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 17Zondag 30 april 2023
Het was weer tijd voor het jaarlijkse traditionele uitstapje met drie (soms ook vier) middelbare schoolvrienden, ook dit had vanwege de coronajaren enige tijd stil gelegen. De laatste keer was naar Koblenz net voordat het helemaal los ging met de pandemie. Deze keer ging het Koningsdag ontvluchtend naar Wiesbaden, waar 'de Vader des Vaderlands' vandaan komt.
De bijdrages zijn wat summier, het kwam er niet van: er moest te veel verteld worden.


Limburg a/d Lahn

Limburg an der Lahn - dat zover ik weet niets dan naamsovereenkomst met het Hertogdom Limburg heeft - is een van die plaatsjes die aan de aandacht van Bomber Harris ontging. Misschien was het de moeite niet waard: het straalt in alles Lebkuchen-productie uit, alhowel de meeste restaurants inmiddels Italiaans zijn.

Het zijn de Faller-straatjes van de heile Märklin-wereld. Op de gouden kranen van de bisschop dan na.

Zaterdag 29 april 2023
Wiesbaden
Op de Wiesbader Südfriedhof liggen ze. Beide neergeschoten. Manfred Freiherr Von Richthofen,  de vliegenier uit de Eerste Wereldoorlog beter bekend als de Rode Baron en Wolfgang Grams, kopstuk van de met veel vragen omgeven Derde Generatie van de Rote Armee Fraktion. Hij werd of geëxecuteerd door de politie of zijn dood is met zoveel klungelig onderzoek gedaan dat er twijfels moesten komen.
De Nerobergbahn vervoert mensen de Wiesbadener Neroberg omhoog en omlaag en het exemplaar dat naar beneden gaat neemt daarbovenop nog eens 3500 tot 7000 liter water naar beneden mee als tegengewicht. De twee treintjes hangen aan dezelfde kabel, een zogenaamde waterballastbaan (met dank aan goede vroend P).
Boven staat een Russisch Orthodoxe kerk die nog iets met ons koningshuis van doen heeft. Ik heb even geïnformeerd: ze volgen niet de oorlogsmisdadiger Kirill, de opatriarch van Moskou, maar de in Amerika gevestigde patriarch van de internationale Russische kerk.
Vrijdag 28 april 2023
Mainz

Een brug te ver -Ik wilde persé de Theodor Heuss Brücke zien vanwege een dubbele moord lang geleden. Het was echter de verkeerde, het vond niet plaats op die tussen Mainz en Wiesbaden maar op de Theodor Heuss Brücke tussen Mannheim en Ludwigshafen. Dus die dubbele moord op twee jonge mensen was ergens anders. Maar morbide was het wel: omdat een echtgenote haar man een vals alibi gaf voor het moment van de moord, terwijl ze wist dat hij het gedaan had, verloor ze daarna toen ze gingen scheiden haar drie kinderen, die hij een voor een met een hamer doodsloeg. Had ze haar mond eerder open gedaan, had hij vastgezeten.
Maar het was dus een andere brug. Eentje te ver.


Het Gutenberg Museum  in Mainz heeft meer dan de Gutenbergbijbel (ze hebben er twee), Ook veel oud drukwerk en ik hou van drukwerk. Zoals deze voor- gecensureerde krant. Maar ook een origineel Flugblatt van die Weisse Rose.
Donderdag 27 april 2023
Wiesbaden
In Nederland kan ik me geen beeld van die man herinneren, maar in Wiesbaden staat hij op een sokkeltje: Willem de Zwijger. Vanwege het Graafschap Nassau dat hier ligt.

Bij Wiesbaden had ik een beeld van toch vooral naoorlogse nieuwbouw. En het Bundes Kriminal Ambt.

Woensdag 26 april 2023

Het waterijsje en huiswerk
Deze foto is van gisteren. Het hele kruispunt was opgebroken, het waterijsje lag er nog, op weg naar het 1-jarig bestaan.

Vandaag kwam ik er weer langs. Er was een berg zand overheen gestort. Benieuwd of het daar ooit nog heel onder vandaan komt.

Ik had nog een ander onderwerp, maar dat werd iets uitgebreider: dat komt later aan de orde. Maar, huiswerk, bekijk deze video alvast maar even.​


Dinsdag 25 april 2023
Huize White House
Ik zeg niet dat Biden te oud is, Reagan was dementerende de laatste jaren van zijn tweede termijn. Roosevelt had een nog beroerdere motoriek en Kennedy helemaal zonder corset en pijnstillers. En met de lagere levensduur van vroeger werden er mensen gekozen van wie de levensverwachting lang verstreken was.

Leeftijd is niet het probleem, maar dat de Democraten niet met een andere geloofwaardige kandidaat weten te komen. Er zijn er twee, een neef van JFK die vooral antivaxxer is en een mevrouw die zelfhulpboeken schrijft ('You can be president if you want to!'?). Die laatste probeert het voor de tweede keer ('Don't give up: try twice!'?). Dus geloofwaardig?

Er is een regel (lees: bijgeloof), zoals dat een zittende president met tegenkandidaten niet herkozen wordt. Zo was er ook een 'regel' over welke president tijdens de termijn zou sterven. Hoor je niks meer over sinds hij niet meer opgaat.
Vernieuwen durven is breken met de bakerpraatjes en komen met een sterke nieuwe kandidaat. Een die het elan heeft dat dat land nu nodig heeft. Èn Trump naar het oude-olifantenhuis stuurt.

Links (muziek) - Allard JJ's nieuwe plaat is al een tijdje digitaal uit, maar het tastbare exemplaar komt binnenkort op de mat vallen. Een nieuwe single is er ook Muscle Memory beschikbaar bij alle muziekdiensten. Geen YouTube, dus helaas zelf even zoeken.
De nieuwe van the Damned komt ook snel in de brievenbus, linkje naar de nieuwe single daarvan heb ik wel.
En dan is er nog PJ Harvey, met een voorproefje. Als nu ook nog Bruckner met een nieuwe symfonie zou komen was ik helemaal tevreden.


Maandag 24 april 2023Laat mij nog even in Vilnius blijven: ik kwam terug, het stortregende, treinen reden niet terwijl ik aan 17 graden tot 's avonds laat en alles dat het doet zoals het het moet gewend was geraakt.Eerlijk zou sneller zijn
Loop ik gewoon over straat word ik of hier of in het buitenland altijd naar de weg gevraagd. Ik moet dus wel iets betrouwbaars hebben.
Dat verdwijnt spoorslags als ik een grenzs over wil. Dan geeft de douane me altijd het totaalpakket. Gelukkig hebben ze tegenwoordig een sterrenstof waarmee ze mij en de inhoud van mijn tassen insmeren. En dan ben ik onschuldig.
Maar een algoritme zou mij toch liever zijn. Voor mij zou het in ieder geval niet slechter kunnen uitpakken: dat berekeningsmodel heeft op een gegeven moment door dat aan mij geen eer te behalen valt. Al die verschillende douaniers en beveiligers niet.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023