Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Deze week - Vorige week - Overzicht
Tekeningen













Week 16











Zondag 23 april 2023







Wij nemen organisaties als de EU en de NATO maar te vaak voor lief. Hier hebben ze nog betekenis. Geschiedenis is hier meer dan een musical of een reden een soapsterretje haar blouse uit te laten doen. Dus niks I Love Amsterdam, de NATO!





En cultuur is niet alleen een hobby waarmee je schermt, nee je gaat naar een klassiek concert, naar een museum en je leest een boek.




Hier vergaat de wereld pas als de oude bloemenvrouw met het lange witte haar niet meer op het plein zit.




Een boulevard heeft de stad, maar wat voor een. De Gediminas boulevard. Achter de gebouwen zitten gewoon weer erfjes waar een geit en een kip niet zou misstaan. En er vast ook soms zit.




Tijdens de sovjet-bezetting was er een grote drogist, deze, nu zijn ze overal. Het is overigens juist om te spreken over sovjet-bezetting, niemand dan de handlangers van Rusland erkenden de inlijving. Het westen bleef de Baltische staten als zelfstandige staten met alle rechten zien. Op Zweden en de vierde Baltische staat, Finland, na. Maar die laatsten zaten dan ook in de tang van de Sovjet Unie.

Dan ga ik nu op mijn taxi wachten, laat ik u met wat koffiekrabbels,




Zaterdag 22 april 2023




Kunst omdat het kan





De vandaag geopende expositie in het MMo moderne kunst museum werd verlevendigd door een aantal ontregelende geesten die op de gekste plekken weer opeens opdoken, vlak naast of achter je. De expositie is zeer de moeite waard, het Stedelijk zou echt eens wat verder moeten gaan kijken of de deuren van die suffe zooi een jaartje dichtgooien.
Vilniaus Pokeris in het MMo.





Ik bezocht de Filharmonija. Er was deze week niet zo heel veel keus, daarbij ik had er ook niet met tandpijn willen zitten. Frans werk, Ravel en Berlioz. Ik wil niet direct zeggen dat die mensen zich bij het bakken van stokbrood moeten houden, maar het is wel zo. De musette van Ravel en dan Berlioz, de Fantastique. De Franse dirigent Cyril Diederich leidde het Litouws Nationaal Symfonie Orkest. Diederich staat op de bok als de gebochelde van de Notre Dame en dirigeert alsof hij aangeschoten op de Zwarte Cross opgaat in een boeren hardrockband. 
Maar hij liet het orkest wel tekeer gaan, wat resulteerde in een zeer geslaagde Berlioz. Ravels La Valse is een barwerkje en de bijdrage van de sopraan Viktoria Miskunaite met Shéhézarade was een overbodig vullertje. Het applaus was voor de jurk en omdat het een plaatselijke diva is.

Ik had graag iets meer van mijn smaak gezien, maar het is een leuke zaal. En speciale aandacht voor de Harry Pottercapejes van de ouvreuses.





Vrijdag 21 april 2023







In de binnenstad is eigenlijk geen OV, maar met de Bold-app regel je hier alles. Die rekent je route uit en geeft aan welke vervoersmiddelen je het best kunt nemen. Voor het centrum zijn dat meestal stepjes en fietsen. Jongeren zitten niet op brommertjes maar staan fier rechtop op een elektrische step. Bij de middelste: ik wil ook lezen als een schriftgeleerde, nonchalant in een beddelaken met een leeuwtje aan mijn zijde wat rondbanjeren. En vaak waarlijk ik zeg u​ zeggen. Rechts: morgen opent de nieuwe expositie in het MMo (Moderne kunst museum), is me aangeraden.




Midden: ik blijf het mooi vinden het Caffeďne-logo. Helaas geen aardewerken mokken. Rechts: de Dalai Lama is ooit in Uzupis geweest om de staat te erkennen. Dat was nog voor zijn tongsabbeltijd. Althans zover we dat weten.



Zoek en soms vind je wat
Ik ging naar de museumwinkel van het Nationale Museum. Daar weten ze vaak meer dan elders en zeker de nieuwe kracht die er staat. Ik vond wat kaarten en vroeg of ze ook boeken van die kunstenaar had en ze ging meteen het internet afstruinen. Daarna vroeg ze waar ik vandaan kwam en hoe het kon dat ik deze kunstenaar kende. Toen vertelde ze dat diegene de werken op  de kaarten met haar echtgenoot had gemaakt en dat ze voor de Sovjet-bezetter als een daad van verzet werden gezien. Het waren muurschilderingen in het kindercafé 
De Kleine Dwerg, waar ze als peuter met haar moeder wel eens een ijsje mocht gaan eten, of een pannenkoek. Veel van de mensen die de kaarten zagen waren tot in tranen geroerd, zeker omdat al dit jeugdsentiment door een grove nieuwe eigenaar rücksichtlos was gesloopt. Er is zelden een horecazaak beter geworden door een nieuwe eigenaar. Eigenaren moeten eens beter opletten wat hun zaak nu waardevol maakt en de eigenaar van de museumwinkel zou eens een goed voorbeeld kunnen geven door deze medewerkster het drievoudige te betalen.
Ze vertelde me een heleboel over zichzelf en met de kaarten en een hele hoop nuttige internetadressen stuurde ze me door naar het MMo. Daar aangekomen gebeurde weer hetzelfde bij het vragen naar die kunstenares en haar aangetrouwde kunstenaar, maar zij moest het werk van na de sovjetperiode gekend hebben. Overigens wilde zij ook weten waar ik vandaan kwam en hoe ik dan en was ondertussen ook nog goed op de hoogte van de Amsterdamse woningmarkt.
​Ik achtte het boek dat ze in de museumwinkel hadden helaas te zwaar voor mijn bagage, maar ze gaf me een oplossing: niet in je koffer doen. Gewoon in je hand meenemen als vliegtuiglectuur. Fijn als mensen meedenken.








Natie
Er zijn in Litouwen drie nationale feestdagen ter ere van de onafhankelijkheid. Een gaat terug op 1253, dan die van 1990 toen men los kwam van de Sovjet Unie (de bij ons zo populaire Gorbatsjov is hier niet zo geliefd omdat hij het leger inzette om de opstand te onderdrukken, waarbij ook doden vielen) en de belangrijkste, die van de heroprichting van de Litouwse staat in 1918.

Voor wie vele bezetters heeft meegemaakt is de geschiedenis er een van grijsgebieden, niet die van goed of fout waarin Hollanders zo menen te mogen geloven.

Ook wie een Litouwer is en wie niet is een moeilijke kwestie. Zoals dat met nationaliteit in vele landen in Midden Europa is. Moet men kijken naar de toenmalige staat of de huidige, laat men de geboorteplaats leidend zijn, de nationaliteit van de ouders (als die al te benoemen is) of de nationaliteit waar men zelf voor kiest, meestal verweven met de taal die men spreekt of de godsdienst die men belijdt. 
Zo was Pilsudski, de dictator van Polen die volgens sommige historici qua fascisme Mussolini rechts inhaalde, in principe een Litouwer. Hij kwam uit de omgeving van Vilnius en hij sprak de taal ook. Pilsudski bezette als een voorschot op de Tweede Wereldoorlog een deel van Litouwen waaronder de hoofdstad Vilnius en zijn hart werd daar ook begraven in het graf waar hij eerst zijn moeder in had laten herbegraven. De Polen vereren hem nog jaarlijks op hun nationale feestdag.
Een nog grotere vijand, die in elk KGB-bureau vereeuwigd was, ook in sovjetbezet Litouwen, noemde zich ook een Pool, al was hij in de buurt van Minsk geboren, maar van overduidelijke Litouwse komaf. We hebben het over de oprichter van de Tsjeka de voorloper van de KGB en FSB, Dzerzhinsky. Hij zal wel als Rus gestorven zijn. Hij wordt in Rusland nog steeds vereerd.

Een nationale identiteit is niet zo eenvoudig als een voetbaltribune of een volkstribuun ons wil doen geloven. En grenzen niet zo vast, dat ze dicht kunnen: als alle grenzen altijd dicht waren geweest was Europa nu een doolhof van oude muren.








Je hoort bij het land van wie je de televisie kijkt, je spreekt de taal van welke televisie je kijkt. De televisietoren van Vilnius. Elke Oostblokstad had er een, had je tenminste en knipperlichtje om naar te kijken als de tv weer het Zwanenmeer uitzond.




Ik moet ook altijd even kijken bij die winkeltjes in de buitenwijken waar achter een minuscuul loket de pannenkoekentronie met dito haar en kleurspoeling van een norse sovjetmevrouw te zien is, die je nog van stelen verdenkt, ook al kan je alleen op dingen wijzen (waarop ze steevast iets geheel anders pakt).
Ze verkopen de droom van menig scholier en bejaarde, voor weinig geld. Horloges voor 5 euro die het precieze moment van aankoop aangeven en meer glimmend bedrog. Het kapitalisme is een harde leerschool.





Donderdag 20 april 2023







Ik zat in het ochtendzonnetje koffie te drinken bij het koffiezaakje naast het sta-café
Punkas in Uzupio tegenover de Engel, ik had nog wat tijd voordat ik de laatste dagelijkse gang naar de tandarts maken moest.
​De toeristen die gekomen waren om die kunstenaars in hun vrijstaat te bekijken, hadden me meteen in de smiezen. Ik zal weer in menig fotoboek figureren. Ze hadden toch op zijn minst mijn koffie, die door het trappetje en hun in de weg staan een vogelbadje was geworden, kunnen betalen.





Liggend in de tandartsstoel kreeg ik maar een beeld. Iets met een madonna en kind.

De rest van de middag was het voornamelijk bonken in mijn kaak.





Midden in de stad en dan de rust van je eigen veranda aan een pleintje. De vele omliggende kerken, katholieke, byzantijnse die de paus aanhangen en die die Grieks of Russisch of Oekraďens orthodox luiden gelukkig op dezelfde tijden. Synagoges had je hier vroeger ook heel veel, maar zover ik weet luiden die niet.




Woensdag 19 april 2023







Nog een brievenbus, nu een schone. Straatmeubilair dat verdwijnt, een politiehokje. In Japan is dat de hoeksteen van de politie. Optika, mooie lichtreclame in mooie letters. Ik volg en aantal sites die niets anders dan dit soort dingen van steden plaatsen.





Iemand was met een winkelruit voor een nieuwe winkel bezig. Gezien de grafiek is het een aanwinst. Een foto van een dode von Ribbentrop zul je niet vaak in het straatbeeld zien. Hier is hij echter een van de kwade geesten achter het pact dat besliste over het lot van het onafhankelijke Litouwen. Hij kwam - terecht - ter dood in Neurenberg. De andere counterpart in het pact Molotov werd door Stalin afgedankt, nadat hij zijn vrouw al naar een strafkamp had moeten sturen en bracht zijn laatste jaren door in een tuinhuisje bij Moskou waar hij allengs al lang vergeten, dagelijks zijn Pravda spelde. En tot besluit: een poster bij een van de oude stadspoorten. Toerisme zoals het is.




Dienstmededeling
Tandarts
: vandaag flink doorgepakt. Grootste gedeelte klaar, deze keer wel enige pijn. Terug gegaan (de praktijk is aan de overkant) voor meer pijnstillers. Morgen laatste gedeelte en dan eind juli terug. En dan hoop ik ook de tijd te hebben Riga en eventueel Tallinn aan te doen.

Open deur: ik hoorde dat de deuren van het eerste prototype van de DAF ook naar binnen openden. Op de deuren stond duwen wat later voor enige boosaardige leugens over het merk heeft geleid.








Ik had het gisteren toch al over de herinrichting van Amsterdam, een zo'n prachtig openbaar gebouw als de Nationale Bibliotheek van Litouwen konden we nog wel gebruiken. Liefst aan de Dam. Dat gebouw aan de Vijgendam/Vissersdam naast de Bijenkorf dat niemand kent en zodra ze het zien zeggen ze wat lelijk, kan wel weg. Een duidelijk geval van als je het niet bezitten wil koop het dan om te beleggen. Ze hebben er nota bene de o zo mooie Beurs van Zocher voor afgebroken. Maar dan zal ook warenhuis het Wespennest weg moeten. Ze zoeken nog een plek voor het Slavernijmuseum: doe eens gek doe zoiets.




Het obligate bezoekje aan de Nationaal Bibliotheek
Een bezoek aan de Nationale Bibliotheek is altijd een pretje. Bij de ingang zoek ik op het bord een expositie uit die ergens in een zaaltje is en dan liefst die met het meest obscure onderwerp.

Vervolgens wandel ik dan naar de infobalie, waar ook de boeken worden afgestempeld en ook een boekwinkel is. Daar werken drie werkstudentes die nog onder Brezhnev gestudeerd hebben en aan de meest rechtse vraag ik of ik iets vragen mag, in het Engels. Deze zegt dan op een The Leaugue of Gentlemen-wijze dat ze een bookshop zijn waarna ik zonder oponthoud in een stoel aan een tafeltje wordt gedirigeerd waarna me allerlei boeken ongeacht het onderwerp voor me neer worden gelegd die een gemene deler hebben: dat ze in het Engels zijn. Deze keer zaten er zelfs drie interessante bij (een over de Litouwse taal, een over Litouwse heraldiek en een encyclopedie). Als dan de hele tafel vol ligt ga ik andermaal naar de balie en zeg dat ik voor de expositie kom.
Daarop breekt algehele paniek uit, men weet echt niet waarover ik het heb en de pensioengerechtigde werkstudente van de informatie spreekt geen Engels. Mijn proto-slavische toevoegingen als politicka karikatura helpen ze op weg. Volgt Little Britain's Computer says no. Na veel heen en weer wordt ik dan weer daadkrachtig bij de arm genomen en naar een achterafzaaltje gebracht (deze keer gelukkig geen zes trappenhuizen omhoog). In dat faculteitszaaltje hangen dan drie dingen. Ik bekijk die een minuutje geamuseerd en ga koffie drinken.





De markthal. Elke zichzelf respecterende stad heeft er een.




Anti-Kruisridder.




Dinsdag 18 april 2023







Brievenbussen fotografeer ik steeds weer. Daarnaast het kattencafé: de katten mogen niet gestoord worden. De toegang tot Uzupio (sinds 1 april 1997).




Dienstmededeling
Dit Vilnius-verslag wordt wat minder uitgebreid dan het vorige: ik moest vandaag voor wat groter kluswerk naar de tandarts, dat was het doel van deze reis. Morgen en donderdag zal dat ook nog het geval zijn. Daarna zal ik dan soms ook nog enige tijd verdoofd zijn, dus dan mis ik dingen. Morgen zal ik proberen beter op te letten. 






Open deur
Hoelang zou het duren voordat iets wat heel diep in je zit, dat in het geheugen van je spieren verankerd ligt, veranderd?

Neem het volgende: de deuren gaan in Litouwen naar buiten open Dus als ik een winkel binnen wil waar ik allemaal mensen binnen zie sta ik niet begrijpend aan een open deur te duwen die voor mij dicht is. Voor mij dicht omdat ik hem dus naar binnen wil openen. En de mensen binnen maar denken wat staat die vent daar nou te rammelen. Bij het naar buiten gaan zou je kunnen denken dat je het dan wel weten zou moeten, maar nee: jij staat weer met een hulpeloze blik aan een open deur te rommelen.
Ooit zal het wel wennen, maar dan kom je weer in een land waar het anders is. Zou er een overzicht zijn van landen die naar buiten openen en landen die naar binnen  openen zijn? Is er Europese regelgeving voor?
En waarom doet Nederlander dat eigenlijk: omdat ze bang zijn dat onschuldige burgers te pas en te onpas door her en der openvliegende deuren geraakt worden? Ik heb dat hier nog nooit zien gebeuren. Ook niet met zware houten deuren zonder ramen, hetgeen ik natuurlijk stilletjes jammer vind.
In Nederland zal het wel in het Bouwbesluit vast liggen, benieuwd of er een controleur voor is:
Ding dong. 'Goedemiddag wat ligt u daar nou op de stoep voor mijn deur?'
​'Ik ben van Bouw- en Woningtoezicht: ik kwam even controleren of uw deur...'








A propos bouwtoezicht... ook een mooie oplossing voor de woningnood. Achter die gevels van de grachtengordel flats bouwen. Beetje aan de sfeer aanpassen, de architectonische belijning, kan prima. Wat achter die gevels zit is architectonisch van geen enkel belang: we hebben er voldoende van. Daarbij het grootste gedeelte is door de jaren toch al kapot verbouwd. Alleen het gevelfront is werelderfgoed.  Kan plots iedereen aan de gracht.




Nog iets wat ik node mis in Amsterdam: binnenpleinen. De meeste steden hebben ze. In Vilnius is het grootste gedeelte een soort van boerenerf (ook achter de enige boulevard die de stad rijk is). Dit is een vrij verstedelijkt exemplaar. Midden in de stad wonen maar niet aan de straat. En een zekere beschermde rust op het plein dat je met je buren deelt. Kleine microgemeenschapjes.




Maandag 17 april 2023







Het meest authentieke Franse pleintje met het meest authentieke Franse cafeetje. Helaas ligt het in de Republiek Uzupio, een kunstenaars vrijstaat in Vilnius, Litouwen. Ik ben er even een weekje neergestreken, voor lichamelijke zaken, want soms is menselijkheid mij ook niet vreemd, maar daarover later meer.




Döblin, Vilnius en de joden
De schrijver Alfred Döblin, voornamelijk bekend van Berlin Alexanderplatz, hield van Vilnius. Hij beklom graag de berg in de stad met daarop de oude burcht van de groot-hertogen, wat toch een erg bescheiden titel is voor de vorst van eens het grootste land van Europa.  Döblin hield van het uitzicht vanaf de Gediminas-toren. Maar meer nog hield hij van het joodse leven in de stad.

Döblin was een geassimileerde jood en in zijn zoektocht naar zijn identiteit maakte hij een tocht door Polen, want hij was van mening dat je het werkelijke jodendom niet in het Westen vond maar alleen in het Oosten. En Vilnius - dat toen deel van Polen was - stak met kop en schouder boven alles uit. Uit het boek van Jan Brokken over de Baltische Staten weet ik dat de joodse identiteit hier inmiddels zieltogend is. Brokken schreef over Dovid Katz die hier het joodse leven nieuw leven probeerde in te blazen. Brokken had het over zo'n man die je maar een keer in je leven gezien hoeft te hebben en hij blijft je bij. En dat klopte: ik had hem bij mijn vorige bezoek een keer op een straathoek zien lopen druk delibererend en ik kan hem nog uittekenen (ik schreef hier eerder over). Maar ook ondanks zo iemand red je het niet.








Steun aan Oekraďne wordt hier nog steeds betuigd, ook al zijn de aantallen misschien wat kleiner. Oekraďners, Litouwers, Wit-Russen en uit een vorig tijdperk achtergebleven Russen samen verenigd tegen Poetin: hoeveel oude Sovjet Unie wil je nog Vova?




Het leukste koffiehuis van Vilnius: Eskedar. Oude kroonluchters aan het plafond, moderne kunst aan de muur, een rif raf aan meubels en een toilet als een balzaal. Zachte jazz en even zacht gepraat. Moeders spreken er met een vriendin af en nemen hun kind mee. En die kinderen zijn zo braaf, zo stil, praten niet door gesprekken heen, kort gezegd, het zijn Litouwse kinderen, dat die vriendinnen daarna naar huis gaan en denken weet je wat, ik vergeet die pil eens even een maandje. In Nederland neemt een vrouw proactief een pilstrip extra na ontmoeting met vriendin met brain killer kid.
Het lijkt misschien dat er alleen alternatief volk komt, hedenmorgen zag ik er in het voorbijgaan een wegwerker uitkomen en een non van de overkant binnen stappen. Terwijl ik bij wegwerkers en nonnen toch altijd een beeld heb van koffie uit hele grote kannen en ketels. Maar misschien drinken wegwerkers niet alleen grote kannen vloeibare teer en zijn nonnen ook wel eens de weg kwijt.
















Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023