Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Deze week - Vorige week - Overzicht
Tekeningen







Week 1














De Muziekjaarlijst: klik hier.





Zondag 8 januari 2023












Het ijsje





Regenbuien, vorst, nacht, ontij, strooiwagens met zout, vuurwerk. En het ligt er nog steeds: het waterijsje, dat in mei afgelopen jaar viel, is haar tweede jaar in gegaan.
En zie dat maar eens met kunstsneeuw gedaan te krijgen.





Zaterdag 7 januari 2023












Ze hadden er een app voor
Midden in de nacht ging er een wekkertje. Alles wat opgeladen moest worden werd opgeladen, de wasmachine ging aan, de droger. Het tv-programma werd teruggekeken. De muziek was op luid gezet in alle kamers. De elektrische grasmachine draaide zijn rondjes, de stofzuiger, de afwasmachine, de vibrator stond op klopstand en de boormachine loeide. Het huis baadde in licht.
En de bel ging. Het waren de buren of het wat minder kon. Nee, dat kon het niet, ze hadden een dynamisch energiecontract: het moest.








Vrijdag 6 januari 2023














Koffieleuten

In een boek* las ik dat in Jena ooit door een elitaire groep mensen het ik werd uitgevonden. Men stond voor veel, maar vooral voor harmonie.
Nu het individualisme een volksbeweging is, streeft men naar polarisatie op elk punt. Dus jij houdt van aardappelpuree? IK niet! Je bent een mak schaap dat eenheidsworst pikt.

En met dat de wappies geen koffie drinken tegen de testplicht van Chinezen, laten ze hun ware aard zien.

* - Andrea Wulf: Magnificient Rebels








Donderdag 5 januari 2023












Kort
1 - Een vrouw op tv werd gevraagd wat ze leuk vond aan haar nieuwe baan. Ze lepelde braaf alle standaardzinnetjes uit de vacature op. En er maar blij bij kijken.

2 - Het meeste werk is zo zinvol als een gezinsverpakking olijven in de markt willen zetten.

3 - Ik heb maar één omscholingsadvies: leer behoorlijk Frans. Ga in Frankrijk wonen en begin er al van te genieten ver voor je 67e.

4 - Met een vreemde taal valt te leven. In de winkel bijvoorbeeld: of ik een chino of een sweat pants wilde. 'Een broek graag' en ik dacht er aansteller achteraan.

RECTIFICATIE
Wiskundigen, grafentheoretici en beoefenaars van de logica moesten er aan te pas komen, het Riemannse Vermoeden werd zelfs aangehaald. De wraak van de priemgetallen... Maar al met al zijn de zinnen over dat het alleen mogelijk is de bruggen allemaal een maal aan te doen mits er een even/oneven aantal bereikbare bruggen is, nogal onduidelijk. 
Je zou het kunnen oplossen met het invoegen van het woord andere maar even en andere oneven is eigenlijk hetzelfde. Ik heb het nog eens uitgezocht tot en met 19 bruggen en het hangt een beetje aan die ene eilandverbindende brug.

Maar hoe dan ook: Kaliningrad redt het met het bijbouwen van maar één brug. Speel het spelletje zelf maar (moeilijkheidsgraad: eindig op de andere oever of bij je beginpunt).
Hoezeer ik ook had gehoopt dat er meer bruggen nodig waren, want dat geld kunnen ze dan weer niet aan oorlog uitgeven.

Maar ik hoop dat Kaliningrad ooit weer als Königsbergen hoofdstad van een onafhankelijk Oost-Pruisen zal zijn en in die vierde Baltische staat bouwen we dan met Europees geld het gewenste aantal bruggen. Soms moet je dat wat je met hersenen niet kunt oplossen maar met stenen doen.








Woensdag 4 januari 2023












De bruggen van Koningsbergen
Het Koningsbergse Bruggenprobleem is een van de oudste wiskundige problemen. Het is een beetje een studentikoos probleem, vast opgeworpen na een avondje kroeglopen in Königsberg (het huidige Kaliningrad). Het gaat om het volgende: Koningsbergen heeft twee stadseilanden in de Pregolja. Het grotere eiland heeft aan elke zijde twee bruggen die het met de oevers verbinden, het kleine eiland aan beide kanten een. De twee eilanden worden met elkaar verbonden door een brug.
De vraag was nu: kan je alle bruggen bewandelen zonder er een of meerdere twee keer te gebruiken?
Dat het niet kan is inmiddels wel duidelijk, maar het wiskundige probleem ligt erin dat je moet onderbouwen waarom het niet kan.

Naar Parijs gaan kan zicht op het probleem leveren. Daar hebben ze ook twee stadseilanden (het Île de la Cité en het Île Saint-Louis). Het eerste eiland wordt door negen bruggen met de vaste Seine-oevers verbonden (vier aan de ene, vijf aan de andere kant). Het tweede door drie aan de ene en twee aan de andere. Beide eilanden worden net als in Koningsbergen door een brug verbonden.
In Parijs kan je een dergelijke wandeling wel maken.

Het verschil zit hem in de bereikbaarheid van de bruggen. Alle uiteinden van die in Koningsbergen zijn alleen bereikbaar van een even aantal uiteinden van een andere brug. In Parijs niet daar zijn alleen de bruggen met een oeverkant bereikbaar van een even aantal uiteinden van de andere bruggen. Die op de eilanden zijn bereikbaar van de uiteinden van een oneven aantal.
Dat oneven aantal is nodig om de wandeling mogelijk te maken.
Dus de simpelste oplossing is dat ze in Kalinigrad twee bruggen bijbouwen.

Reacties: hier.








Dinsdag 3 januari 2023












Het zout der aarde
Net toen ik de supermarkt in wilde lopen, drongen zich drie jonge Franse mannen voor me naar binnen. En eerlijk lijd ik nog liever honger dan achter een dergelijke barricade geblokt te zitten.
Franse mannen zijn niet behept met het vermogen achterom te kunnen kijken en dat gaat verder dan dat Napoleon de grootste Fransman is en ze allemaal goed waren in de oorlog, inclusief Petain. Het lijkt erop dat er als bij de oer-2CV wat achteruitkijkspiegels weggelaten zijn. En ook zonder waarschuwing staan ze plots op de rem.
Ze ontlenen hun zijn aan geen enkele vorm van twijfel, maar slechts aan hun plompverlorenheid.
Franse mannen overleggen uitgebreid wat ze wel of niet kopen en toonaangevend daarbij is hun moeder: zou die het kopen of juist absoluut niet, kopen ze het. Is er twijfel en er is veel om over te twijfelen, want ze hebben allemaal een andere moeder, kopen ze het niet. En op die overlegcultuur zijn Amsterdamse supermarkten niet ingericht.
'La biere c'est par la,' zei ik en wees naar de uiterste uithoek waar het bier niet stond. Met die versie van 'Do ist der Bahnhof,' kon ik dan toch nog snel mijn paar boodschappen afwikkelen, alvorens ze weer opdoken, elk met enige literflessen Maggi. En een jolijt dat ze hadden: ze gingen zuipen!








Maandag 2 januari 2023













Boos
Russische generaals spreken altijd met grote verontwaardiging over aanvallen van de tegenpartij. Dat het gewoonweg schandelijk is dat Oekraïne terugschiet.
Want het is toch geen oorlog? Het is alleen maar een Speciale Militaire Actie en om dan een beetje slachtoffers te maken in de Russische rijen, dat is toch puur terrorisme?
En was er niet een vuurwerkverbod ingesteld? En dan, tijdens de feestdagen...





'Hij ligt er netjes bij.'
'Ja. Als de raket van Kuifje. Klaar voor lancering.'





Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023