Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Huidge week - Vorige week - Overzicht
Tekeningen







Week 11











Zondag 19 maart 2023












Door! Door! Door!
Het begrip maakt de geest traag.
Het altijd maar willen begrijpen houdt de geest weg waar hij zou moeten zijn: vrij, zonder ketenen!
Vorsend vooruit, onbevangen, zoekend weg van het reeds bekende.
Ook al wordt al dat dan nog niet gans begrepen, toch is het wel al de geest ontvlôen.
Stations in aanbouw zijn het stoppen niet waard als het doel het einde van de lijn is.

Laat de boeren modderen met het uiteenrijten van de ingeklonken aarde, de theeleuten wachten op het koken van het water, de traag volgenden de weg naar het graf uithollen.
Het begrip maakt de geest traag!








Zaterdag 18 maart 2023












Van het kerkhof rechts naar de A352 - [3]
Nu heeft het woordgeslacht wel invloed op het beeld van het woord. In het Duits is brug vrouwelijk, dus Duitsers omschrijven bruggen eerder als elegant, sierlijk van lijn en verbindend.
In het Spaans is brug mannelijk en heeft men het meer over stevige peilers, de kracht en de verkeersfunctie. Althans dat hoorde ik een taalkundige laatst vertellen.

Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat hun beeld van een brug al zo was en ze het daarom juist een vrouwelijk of mannelijk woord maakten.

Alhoewel je dan toch eerder zou verwachten dat een brug in het Duits mannelijk zou zijn, gezien hun voorkeur voor woorden als Kubikmeter en von da ab die A352.








Vrijdag 17 maart 2023












Van het kerkhof rechts naar de A352 - [2]
Dan kreeg ik nog de vraag of het kerkhof wel goed is, of het niet de kerkhof moet zijn.
Gaat het om een rechtsprekend lichaam is het het hof. Bij een tuinachtig iets en daar hebben we het hier over, zou het inderdaad de hof moeten zijn.

Nu zal men bij de dood meer aan het hemels gerecht gedacht hebben, dan aan iets profaan als ondergeschoffeld worden in een dodenakkertje. Of dat dan ten gevolge is van het teveel hebben verorberd van een van spekvet druipend hemels gerecht, is dan ook niet van invloed op het lidwoord.

Dus is het het kerkhof. Fout, maar door de zogenaamde meerderheid beslist.








Donderdag 16 maart 2023












Van het kerkhof rechts naar de A352 - [1]
Ik hoorde gisteren een aantal keer zeggen dat het CDA zijn kiezers verliest aan het kerkhof. Van 50Plus hoor je dat nooit, terwijl hun core business toch bij die doelgroep ligt.
Vandaag zag ik in alle actualiteitenprogramma's BBB-stemvee dat stuk voor stuk iets zei als 'Ja, jie het ut nie durft droeme'  en 'Super.' Ik hoop dat de inbreng van de Boerenzult Beweging daartoe beperkt blijft. Maar ik vrees dat er nog heel wat stikstof door onze kelen geperst moet worden.

Aan hun uit reuzel gekleide koppen zag ik dat we die ook allemaal binnen de vier jaar aan het kerkhof kwijt zijn, daar hun boerenhart (en maag) vooral de veeteelt gold en niet de akkerbouw.
Maar ze zullen garant staan voor de oliestook van vele komende generaties, zo die er nog komen. En zo ja in de geest van oliestook willen blijven leven.











Woensdag 15 maart 2023












Middeleeuwen 2.0
[1]

Deze verkiezingsuitslag is als in tijden van oorlog Peppi en Kokki als legerleiding benoemen. Je land overgeven aan amateurisme: bij een hartaanval de kunde van de banketbakker vragen.

[2]
Het ging vandaag niet om de provincie. Niet om het land. Maar om de aarde.
En wat deed Nederland? Het stemde voor de eigen achtertuin.








Een snob als ik ben neem ik altijd mijn eigen rode permanente kopieerpotlood mee naar het stemhokje. Ik kan nog een tijdje vooruit, maar met het huidige politieke landschap zal het harder dan gedacht gaan.








Dinsdag 14 maart 2023












Goudvissenkom
Als je in een bubbel leeft denk je al snel dat iedereen het met je eens is. Die bubbel werkt als een klankkast. Ik wordt wij*.

En de bubbel zorgt ervoor dat het lijkt of daarbuiten niet naar je geluisterd wordt. De aarde oogt plat omdat je de horizon niet ziet.

Je wordt als een goudvis die zich afvraagt waarom iedereen buiten de kom niet naar adem hapt.

En dan concluderen dat dat is omdat iedereen buiten jouw bubbel geen kieuwen heeft.



* - Ik staat hier voor het ik en dus moet word met een t.











Links (muziek) - Ik noemde laatst de film over Shane MacGowan, het was die van Johnny Depp en Julian Temple en eigenlijk viel die best mee. Alleen op de Europese zender Arte, dus niet in Nederland te bekijken (ook via YouTube niet). Cait O'Riordan rolde beter uit die tijd.
The High Numbers, Maximum RnB uiteindelijk wisten ze het zelf niet meer en werd het the Who. Een optreden in de pub, van het prilste begin. Overigens altijd beter dan jezelf Drimble Wedge and the Vegetation noemen. Het was dan ook niet meer dan een fake-band.
Hayley Thompson King dan maar, voor echte muziek. Ze heeft een opera opleiding, wat wel te horen is. De achtergrondzangeres stamt uit het publiek.
Ik vrees dat de meeste mensen dit alleen van André Hazes kennen, maar hij is niet de eigenaar. Uitgestorven ook deze. Maar goed basloopje.
Tot besluit St. Vincent. Een acteur zonder werk.

En dan een prijsvraag voor de eer: van welke zangeres kreeg ik ooit wel eens een berichtje (om het makkelijker te maken, het zijn er twee)?






Maandag 13 maart 2023












Stemgeheim
Ze waren bang dat de staat hun in de gaten hield.
Big Brother en trackingchips in vaccinaties.

Thuis speelden ze politiestaat via de buurtapp. Camera's rond en in het huis. En een volgapp in de telefoon van de kids.
Want de politie die liet het afweten.

Protesteren deden ze alleen in het stemhokje.
Want ze vertrouwden de democratie niet.

Ooit stemvee, nu stemfie.





Lodewijk van Deyssel
De vraag van gisteren naar Lodewijk van Deyssel is ook beantwoord. De DBNL heeft een uitgebreide biografie, waarin te vinden is dat hij in 1935 naar Haarlem verhuist en daar honkvast wordt, al zij het niet op een adres: hij woont er op 11 adressen (wisselt zelfs tijdens de oorlog nog van adres) en sterft uiteindelijk in een straat die naar een tijd- en vakgenoot en bekende Haarlemmenaar is genoemd: de Frederik van Eedenstraat.

Dank aan iedereen die meedacht.
















Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023