Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 49

 
     

Voorpagina

 

 

   
  Overig week 49 {Berlijn] - Week 50 [meer Berlijn]  
     
  Dinsdag 7 december 2021  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 64  
 

Meer ervaring met blinden en honden

Bij de supermarkt stond een collectemeisje. Van het Blindengeleidehonden Fonds dit keer. Het KNGF.

'Geen angst,' zei ze, 'ik sta hier niet om u iets te verkopen.' Ik was ook niet van plan een blindengeleidehond te kopen.

Ik kon heel handig via de digitale collectebus geven, het bedrag kon ik zelf kiezen. Nodig daarvoor was dan wel mijn volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres. Voor een klanttevredenheidsonderzoek en een mail met meer informatie. En, o ja, omdat ik ook nog een brief zou krijgen, mijn adres.

Om te controleren of ik boven de 18 was, ook nog even mijn geboortedatum. Alsof mijn hoofd niet volstaat. Ik vraag me af hoe zo'n meisje in de disco selecteert.

 

Vervolgens kon ik dan een bedrag kiezen. 'Mensen die echt begaan zijn geven 20 euro,' dus dan wordt je voor alles minder al als hardvochtige vrek neergezet. 'De meeste mensen geven 8 euro.' Alsof het mij zou moeten schelen wat de meeste mensen doen.

Ik zat er verder niet aan vast, want je kon het na drie keer gewoon zonder aangetekende brief ook weer opzeggen.

Ik zei dat het bedrag me niet zinde. Het bleek ook minder te mogen, maar niet minder dan het minimumbedrag van 7,50.

Resumerend: niks verkopen, nergens aan vast zitten, bedrag zelf kiezen. Drie keer niet waar. En nodeloos veel gegevens. Doe mij die ouderwetse collectebus.

Ik heb haar gezegd dat ik me niet blind laat geleiden.

 
     
  Maandag 6 december 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 63  
 

De Neurenbergse trechter

In Neurenberg kreeg ik ooit een klein metalen trechtertje cadeau, het was een symbool van de stad werd erbij verteld. De studenten staken het vroeger gedurende de nacht in hun oor, zei de gever. Om dat goed te maken aan leren wat ze tijdens het avondlijk drankvertier nagelaten hadden.

Mijn klasgenoten legden vroeger hun leerboeken onder het hoofdkussen. Het leverde hooguit een stijve nek op.

Er is volgens mij maar een manier om te leren: niet leerling zijn, maar leraar. Datgene wat je gelezen hebt moet je aan jezelf, als domste leerling, uitleggen, liefst in een goed verwoord verhaaltje.

Het eerste wat je zult leren is dat er in de meeste boeken eigenlijk heel weinig leerzaams staat. Het tweede, dat je het allemaal moet lezen om daarachter te komen.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls