Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 13

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 3 april 2022  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 167  
 

Raiders of the Meta-world

[Herschreven: ik kan niet Tatort volgen en een stukje schrijven]

 

Ik dronk havermelk.

Niet dat ik iets tegen nieuwe dingen heb, of tegen haver of een drank uit haver. Maar noem het niet melk. Het kleurt vies, als je melk voor ogen hebt. In de poging het naar melk te laten smaken is men tot een smaak gekomen van karton waarin kattenbrokken verpakt hebben gezeten.

Ik weet zeker dat er betere dingen uit haver gemaakt kunnen worden: er is bier uit haver, dat wel goed smaakt.

 

Net als met de worst, het spek, de kip uit soja en andere vervangers. De poging het als iets anders dat al bestaat te laten smaken doet het mislukken. Aan de vergelijking gaat het mank. Dus laat het smaken als iets anders dat nog niet bestaat. Bedenk, vervanger klinkt als reserve, tweede keus.

Net als met de digitale meta-wereld: waarom zou die op de echte moeten lijken? Of willen we een digitale droomwereld met een Kruidvat met aambeienzalf?

 
     
  Zaterdag 2 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 166  
 

DE DAG BEGON goed vandaag, met een mooie en accurate omschrijving van Poetin door schrijver Pieter Waterdrinker, in de NRC:

 

Pieter Waterdrinker in NRC, 2 april 2022

 

Hij en zijn vrouw zagen Poetin op tv en hoorden Stalin. Ze besloten daarop woning en overige bezit in Moskou achter te laten en te vertrekken. Zijn echtgenote ging spoorslags naar het vliegveld, bang dat zij vanwege haar oude Russische paspoort als Rus werd gezien en dan niet meer weg kon. Hijzelf wist het allerlaatste vliegtuig te pakken.

Ze hadden dat goed gehoord, Poetin als Stalin: vandaag werd in Moskou een vrouw vanwege een bos bloemen in een park gearresteerd. Het werd als een ongeoorloofde samenkomst gezien.

En ze bedoelden niet een van bloemen.

 
     
 

Vrijdag 32 maart 2022

(1 april!)

 
     
   
     
   
  Aflevering 165  
 

Politiek bingen

Ooit zal corona en de oorlog in Oekraine tot een tv-serie bij de AVRO/TROS worden gemaakt en dan lijkt het allemaal wel mee te vallen. Net als met Het Jaar van Fortuyn.

Of misschien viel het ook wel allemaal mee toen, omdat het nu zoveel erger is. Hoe het ook zij, misschien dat ze de klimaatcrisis ook tot een serie kunnen maken waarvoor iedereen thuis blijft. En niet omdat het buiten 50 graden is.

 
     
  Donderdag 31 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 164  
 

Op een klapstoeltje bij de oerknal

Ik las laatst dat er een wetenschappelijke publicatie is verschenen waarin gesteld wordt dat bij het ontstaan van het universum ook een spiegeluniversum ontstaan is waarin de tijd de andere kant uitloopt.

Ik had dat de afgelopen jaren ook al tijdens mijn avondwandelingen bedacht en verklaarde er ook de tot nu toe niet geheel te verklaren zwarte materie mee.

En dat deden zij n die publicatie ook.

 

Een aantekenboekje van Roger Penrose

 

Dat kan ik nu natuurlijk wel zeggen. Aangezien ik er niet over geschreven heb, kan ik het niet bewijzen. Behalve dan als je mijn potloodkrabbels wilt doornemen.

 

Hetzelfde met de theorie van Penrose, dat ons universum uit een eerder universum voortkomt.

Dat ik ooit een Nobelprijs zal krijgen heb ik uit mijn hoofd gezet. En dat is jammer, want ik heb een heel mooi plankje op het toilet waar nog plek is.

Maar ik kan me voorstellen dat Roger Penrose eveneens zo'n plankje heeft. Dat ook nog een leeg stukje kent.

 
     
  Woensdag 30 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 163  
 

Kappen nou

Op het Centraal Station stond een man met een kop waarin een stel hersens niet zou misstaan, maar ja, de bedrading he.

Hij begon een stel toeristen die netjes met een mondkapje op de HEMA uitkwamen lastig te vallen met gescheld dat dat niet meer hoefde en toen ze - omdat ze het niet begrepen - niet reageerden, nog erger te tieren.

Ik trok mijn masker nog wat strakker en besloot de winkel ook maar te verlaten, hoewel ik nog niet helemaal klaar was.

'Nog eentje!' en hij kon direct door met zijn vervloekingen. Van mij kreeg hij wel antwoord, ik vroeg hem of hij altijd braaf deed wat de regering hem zei. Hij werd nu nog agressiever en ronduit beledigend. Ik voegde hem slechts nog heel geniepig 'schaap' toe, met een lachje.

Ik moest doorlopen brieste hij, zijn kop werd nog roder dan die al was. De bedrading he.

Ik deed een stap in zijn richting en zei 'Dat zou ik ook gedaan hebben als jij je mond zou houden.'

Maar goed dat behoorde niet tot zijn mogelijkheden: het was het type mens waarvan de mening vooral gevormd wordt door het bewegen van de mond.

Vandaar ook die haat tegen dat kapje.

 
     
  Dinsdag 29 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 162  
 

DE OSCARS

Are you talking to me?

Ik weet weinig van film, tenminste dat denk ik altijd. Dat ik er toch nog iets van weet komt omdat ik met een Oscar-winnaar, op school heb gezeten. Die was in die tijd de baas van de filmclub en zo kwam het dat er toch nog eens per maand een goede film te zien viel.

Voor het grootste deel van het publiek was het niets, maar die boeren vonden het al heel wat dat er wat bewoog op een doek zonder dat de boel in de fik vloog. Hoewel ze dat misschien nog mooier hadden gevonden.
En dan was er nog altijd de hoop op naakt, ook al was dat verantwoord.

 

Hun vermaak lag toch meer in het zich in het weekeinde laten vollopen in de plaatselijke zuipschuur op de Maaskant en daarna met elkaar op de vuist gaan.

Maar daar kan je tegenwoordig ook Oscars mee winnen.

 
     
  Maandag 28 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 161  
 

Volgers van een duivels geloof

Veel Russen vinden de oorlog in Oekraine noodzakelijk, vanwege de nazi's die er aan de macht zouden zijn. Ze zijn zelfs van mening dat alle slachtoffers en schade door die nazi's zelf zijn gemaakt.

Het toenemende aantal terugkerende doodskisten zal daar niets aan veranderen: het toont hen slechts hoe slecht en gevaarlijk die Oekrainers zijn. En hoe gewenst het Russische optreden dus is.

Als je een Poetin-adept wijsmaakt dat de concentratiekampen ook in scene zijn gezet door de nazi's zal hij blij knikken dat ook dat muntje zijn gleufje gevonden heeft.

Ze weten niet eens wat het zijn, nazi's. Als er een een toespraak vanuit het Kremlin zou houden, zouden ze hem nog niet herkennen.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls