Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 12

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 27 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 160  
 

De voordelen van Big Pharma

De drummer van de Foo Fighters stierf gisteren onverwacht op zijn vijftigste. Dan vermoed je al iets.

Een dag later wordt het bevestigd: inderdaad heroine.

Ik ga hier niet bespreken hoe iemand daaraan verslaafd kan raken: niemand wil dat. Maar het gebeurt op de een of andere manier.

Toen Prince eraan stierf las ik dat hij er pijntjes mee behandelde. Dat het goedkoper en makkelijker te verkrijgen is dan paracetamol in de VS. Of dat waar is weet ik niet: ik heb nog nooit een Amerikaan een vreugdedansje zien maken voor het schap met pijnstillers in de voordeeldrogist.

 

Heroine was ook ooit een door Bayer gemaakte pijnstiller. Het werd een probleem toen men er een strafbaar verdovend middel van maakte. Vanaf toen werd het amateuristisch bereid met giftige bijproducten ten gevolg. En onvakkundig versneden, wat voor menig overdosis zorgde.

Dat zal in dit geval ook wel gebeurd zijn: de drummer bevond zich in Colombia, dus dicht bij de bron. Dikke kans dat minder tussenhandel een zuiverder product oplevert. Dat was vroeger met de kruidenierswaren ook zo.

Zou je de productie en de handel weer aan Bayer overlaten zouden er heel wat minder slachtoffers vallen. Het drank stoken hebben we om gelijkluidende redenen ook aan Bols en Bokma overgelaten.

 
     
  Zaterdag 26 maart 2022  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 159  
 

Waar brandstof in de grond zit brandt het hellevuur bovengronds

Saoudi Arabie nam in 2014, 561 vluchtelingen uit Syrie op. De Golfstaten in totaal 2187. Ter vergelijk, Europa, 63455. In Nederland waren er in 2020, 5566 aanvragen van Syriers. Waarom doen de rijke Golfstaten niet meer?

Een hoge Koeweitse ambtenaar (bron: NOS): '[Onze landen] zijn te duur voor vluchtelingen. Alleen arbeiders kunnen hier leven.' Oftewel: 'Fuck you!' Nog afgezien van het feit dat een arbeider daar ook niet kan leven, ons land is ook te duur voor vluchtelingen en daar doen we dan terecht wat aan.

En verder: 'Wij kunnen mensen [...] met een andere achtergrond niet accepteren.' En weer: 'Fuck you!'

En 'Mensen met psychische problemen en trauma's kun je niet zomaar in je samenleving opnemen.' Wederom: 'Fuck you!'

Ze vinden het volledig gerechtvaardigd, want ze hebben het VN Vluchtelingenverdrag niet getekend. Dus nogmaals: 'Fuck you!'

Zodra men ergens over broedervolkeren begint denk dan eerst aan Kain en Abel.

 
     
  Vrijdag 25 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 158  
 

Lonely Boy

Ik lees de biografie van Steve Jones, Lonely Boy. Meestal sla ik bij dat soort boeken de jeugdjaren over, ik lees alleen de productieve jaren.

In dit geval begon ik toch maar eens aan het begin. In een van de eerste hoofdstukken vertlet hij dat het niet aan een Amerikaan valt uit te leggen wat armoede in het Verenigd Koninkrijk betekent. En al jaren betekent.

En dat valt voor Noord West Europeanen ook niet te begrijpen. Het probleem van tweedeling speelt bij ons steeds meer, in Engeland is die er al eeuwig.

En dan gaat die daar ook nog hand in hand met een arbeidersethos van trots op eigen arbeiderscultuur, de eigen pubs, het eigen voedsel, clubs, voetbalclubs, de buurt, de stad, het land. De diepgewortelde gewoontes die berusten op berusting: de rijken zijn rijk, de armen zijn arm en het enige van waarde in jouw buurt is de Hammersmith flyover.

 

Steve Jones (met Ben Thompson): Lonely Boy (Tales from a Sex Pistol) -  met een voorwoord van Chrissie Hynde, 308 pagina's, Windmill Books - 7,95 in de ramsj bij De Slegte.

 
     
  Donderdag 24 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 157  
 

Plasje

Iemand die uit het raam naar buiten pist is dus beter dan iemand die door de brievenbus naar binnen plast. Aldus minister de Jonge. Een CDA'er.

Wie naar buiten piest, piest op de hoofden van mensen wie naar binnen urineert, plast slechts over de deurmat.

Van een CDA'er had ik vanwege de C anders gedacht.

En vanwege de D: als men meer hecht aan het pluche dan aan de stemmers, kan ik niets anders doen dan een appel op het fatsoen.

 
     
  Woensdag 23 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 156  
 

In speldenprikken denken

 
 

Een week terug haalde ik mijn tweede booster met het verhaal dat het mijn eerste booster was. Ik had ze ook verteld dat ik mijn Gele Boekje was vergeten, dat overigens gewoon bij me had.

Maar ik dacht, zien ze dat boekje te vroeg dan zien ze dat ik al een booster heb gehad. Dus ik vroeg of ik die aantekening ook later kon ophalen en dat kon.

Vandaag was ik in de buurt en liep dus even binnen. De mevrouw in het hokje waar de boekjes af worden getekend zag wel dat er iets vreemds aan de hand was. Maar elke keer als ze aanstalten maakte iets te zeggen, stelde ik snel een vraag.

Bij het stickertje twijfelde ze. Het leek er op dat ze dacht dat ze het met deze handeling allemaal wel heel officieel zou maken. Haar handtekening werd een minimaal krulletje.

Ik heb geleerd dat je de boel stapsgewijs moet bedonderen. Dus dat stickertje haal ik gewoon een volgende keer. Bij een ander prikcentrum.

 
     
  Dinsdag 22 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 155  
 

De geschiedenis eindigt gisteren

De eerste les die je uit de geschiedenis moet leren is, dat het verleden, vroeger is.

Een geschiedenisboek is niet een vintage speelgoedgids waar je naar believen iets kunt uitzoeken wat je terug wil. Je kunt gen rem van een oude T-Ford in een Ford van nu zetten.

Een land dat zich ooit heeft afgescheiden hoort niet meer bij jouw land. Waar zou je deze bezitsdrang ook stoppen? Het Romeinse Rijk? En welk Romeins Rijk?

Bij het zien bvan het eeuwen bestaand hebbende Grootvorstendom Litouwen en zeker bij een kaart van de Unie van Polen en Litouwen zou Poetin wel eens grote angst kunnen krijgen.

 
     
  Maandag 21 maart 2022  
     

 

 

     
   
  Aflevering 154  
 

Het is even niet anders

Over twee jaar zijn er weer verkiezingen in Amerika. De Republikeinen zijn er al druk mee, niet binnen de partij, daar zijn ze al klaar: Trump wordt weer de kandidaat.

Ze zijn vooral bezig om overal poppetjes neer te zetten om hem desnoods met fraude te laten winnen.

 

De Democraten hoor ik nog niet. Biden zou maar een termijn blijven, meer raad ik hem ook niet aan. Populair is hij bepaald niet, terwijl dode presidenten het vaak wel goed doen.

Er zal een zo breed mogelijk geaccepteerde kandidaat moeten komen, een gematigde Democraat die ook de toch aanwezige twijfelaars bij de Republikeinen en de anti-Trumpers daar aan zich moet kunnen binden. En brandschoon en snel gebekt, want het zal de meest harde vuile campagne ooit worden.

 

Hoe zeer ik ook een vrouwelijke of gekleurde president toejuich en het liefst in een persoon, sorry Kamala Harris, het zal een witte man moeten zijn. Jong maar geen broekie. Goed onderlegd maar de allure van een filmster. Helaas.

Waarom? Ik denk dat de wereld zoals ie nu is, een tweede keer Trump niet zou overleven.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls