Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 52 - Extra!

 
     

Voorpagina

 

 

   
  Dinsdag 22 december 2020  
     
 

Een kopie van een kopie is echt

De Top Tien van 2020 is weer af, en zoals wel vaker zijn de eerste drie plekken bezet door platen die verder nergens in wat voor jaarlijst dan ook voorkomen. Dat is geen doel op zich, zo gaat het gewoon iedere keer weer. Op 1 alleskunner Hayley Thompson-King, die wat betreft zang, stijl en zeggingskracht van ieder nummer een uniek kunstwerk maakt, zonder het geheel uit het oog te verliezen. Op 2 Andrea & Mud, het duo dat op het eerste gehoor makkelijke country maakt, maar bij meerdere draaibeurten een prettig desoriënterende laag blijkt aan te boren – dit keer vooral surf-western à la Junior Brown. En op 3 Dan Sartain, de man die net zo makkelijk de Sun Studio’s onveilig maakt met klassieke, punky rock ‘n’ roll, als dat hij de dansvloer opgaat, compleet met drumcomputers in Alan Vega-stijl. Dit keer onderzoekt Sartain wat Westernmuziek eigenlijk is, of het nog bestaat en bovenal of het nog op overtuigende wijze gemaakt kan worden. Die zoektocht verdient een nadere beschouwing.

 

Dit is ‘m, de Shopping Mall genaamd Western Hills in een buitenwijk van de plaats Birmingham in Alabama, waar Dan Sartains meest recente plaat naar is vernoemd. Een absolute non-plek, een plaats zonder geschiedenis, zonder toekomst en met slechts een vluchtig heden. Fastfood als metafoor voor het suburbane leven…volgooien en wegwezen!

Dan Sartain is een held, ik schreef het hier al eerder, en vooral de bij zijn nieuwe plaat behorende film, die zich deels in dit winkelcentrum afspeelt, is een must-see. De echte, 19de-eeuwse Western Hills bestaan allang niet meer, en de Western Hills uit de cowboyfilms uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw hebben zelfs nooit bestaan. Sergio Leone filmde in Spanje…of nep hetzelfde is als ‘niet echt’ weten we al lang niet meer.

 

De zijkant met een U-haul rental truck en wafelhuis (links).

Sartain slaagt er in deze film met verve in ons goed bewust te maken van deze dubbele verwijzing. Vooral de openingssequentie van de film, helemaal in stijl met de spaghettiwestern, en de scenes in het troosteloze winkelcentrum zelf, spreken wat dat betreft tot de verbeelding. De enige echte Western Hills op dit moment is dit winkelcentrum. Deze non-plek die ieder gevoel van je ergens thuis voelen teniet doet, blijkt uiteindelijk de meest authentieke plek om nog iets van het ‘ware leven’ te kunnen proeven. Sartain gaat werken in de Piggly Wiggly (sinds 1916! 600 filialen! 17 staten!) en kruipt eerst in een varkenspak (Mr. Pig, een vrolijk lachend varken, verkleed als slager – slachtoffer en dader ineen) om te voelen hoe dat is. Daarna bootst hij met stukken vlees het geluid van geweerschoten of zweepslagen na. Later in de opnamestudio blijken die knallen hun plek te vinden in Sartains versie van Rawhide. Rauw vlees als muziekinstrument? Kan dat? Nee, opeten, da’s pas fijnbesnaard.

 

In 2020, het jaar waarin we thuis ons ‘echte’ leven aan het nabootsen zijn geweest met zoombijeenkomsten, beeldborrels, pakketbestellingen en internetconcerten, laat Dan Sartain ons met behulp van een verloren gewaand muziekgenre zien en horen dat dat misschien wel de kern van ons echte leven is: we zijn vooral op onszelf aangewezen. De vuilnis buiten zetten als uitje, met de hond wandelen als zomervakantie…wie dat doorstaat kan alles aan en weet wat er werkelijk nodig is dit aardse bestaan vol te houden. Kijk die film!

 

Het Spaghetti Western restaurant in Alamogordo NM (New Mexico) in de White Sands Shopping Mall. Ik was er in 2018. Wat een troosteloze bende. Niet binnen geweest, de Mall zelf was al deprimerend genoeg. Achteraf stom. De Sandwich Chicken Teriyaki [sic!] daar schijnt echt geweldig authentiek te zijn. Op de bucket list: hier een keertje eten met Dan Sartain.

 
     
 

De lijst

 
     
 

1. Hayley Thompson-King: Sororicide

Clip 'Drink Her Away'


 

 

 
 

2. Andrea & Mud – Bad News Darlin’

Clip ‘Used Car Salesman

 
 

3. Dan Sartain – Western Hills

Western Hills Full Movie (51 min)

 
 

4. X - Alphabetland

Clip ‘Alphabetland

 
 

5. Pokey LaFarge – Rock Bottom Rhapsody

Clip ‘Fuck Me Up

 
 

6. Rattlesnake Milk – Rattlesnake Milk


Clip ‘Dave Dudley

 
 

7. Jim White – Misfit’s Jubilee


Clip ‘The Divided State of America

 
 

8. Tyler Keith – The Last Drag

Clip ‘You Can’t Go Home Again

 
 

9. Willie Nile – New York At Night

Clip ‘New York Is Rockin’

 
 

10. The Nude Party – Midnight Manor

Clip ‘Lonely Heather

 
 

Naschrift Dieter:

En nu weet ik dat ik niet mag ingrijpen op deze heel mooie lijst, maar ik heb toch de indruk dat er een album ontbreekt en dat zal een kwestie van fatsoen zijn (je stemt ook nooit op jezelf), dus voeg ik het toe:

 

1A - Allard J.J. - Uncovered

 

Clip 'Urban Groove'

 

 

 
 

 

 
 

Extra: de hele lijst en meer kan op Spotify beluisterd worden: zoek even naar Allard J.J.'s Release Radar. En kijk ook even hier.

Tot besluit de lijst van vorig jaar.

 

Terug voorpagina.

 
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls