Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 44

 
     

Huidige week

 

 

   
     
  Zondag 1 november 2020  
     
   
     
   
  Wie de volgende Bond wordt hult zich nog in het duister van de nacht. De titelsong is er voor mij wel al.  
     
   
  Aflevering 40 [236]  
 

Wat coronacijfers aangaande de kilo's: BMI en buikomvang aan ondergrens.  Iets minder heet: u moet aankomen.

 

Pyjamadag

Voor mij is de zin van het leven zin in het leven hebben. En dus heb ik af en toe een pyjamadag. Een dag niets. Allerlei piepjes en herinneringen uit.

Men is tegenwoordig zo bang iets te missen. Dat is ook het gevoel dat de meeste mensen bij de lockdown hebben: het constante idee dat ze iets niet kijgen. Als morgen het bericht komt dat het hele land op slot gaat, heb ik niet het idee dat ik iets misloop, nee, ik word een ervaring rijker: ik heb een dergelijke situatie nog nooit meegemaakt.

En er zijn gelukkig mensen die de mogelijkheden eerder zien dan de onmogelijkheden. Zoals gisteren op het plein: twee meiden met een kanariegele Autobianchi met laadvlak achter. En die was veranderd in een soepwagen. Niet dat ik dan meteen soep ga eten - ik hoed me om in het openbaar soep te eten - maar ik word er wel vrolijk van.

Ik zie de wereld in de huidige slow motion stand als een grote pyjamadag.

 
     
  Zaterdag 31 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 39 [235]  
 

Door coronavirus stijgt animo om op Mars te gaan wonen.

 

Cartoons

Ik vind dat alle cartoons moeten kunnen. In een bepaalde setting tenminste: dus niet op de bushalte, maar wel in een blad.

Het is net als een stripclub: als je daar binnen loopt moet je ook niet klagen over bloot. Maar op de bushalte is het wat anders. Wie in een pornoboekje bladert, moet ook niet geshockeerd zijn over expliciete seksuele handelingen. Dat stond op de kaft. Het bladeren is, in een vrij land, een vrije keuze.

En hetzelfde principe zou ik voor godsdienst willen laten gelden: wel in de kerk, niet op de bushalte.

 
     
   
     
  Vrijdag 30 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 38 [234]  
 

Het verschil tussen theorie en praktijk is in de praktijk groter dan in de theorie.

 

Het is anders

'Bij de aanslag in Avignon werd niet alahoe akbar geroepen, er werd een nazi-groet gebracht.'

'Oh gelukkig. Het valt dus enorm mee.'

En dan heb je van die klankschalenmasseuses die dan sprekend over FvD zeggen dat er ruimte moet zijn voor een ander geluid. Welk geluid maakt ze dan blijkbaar niet zoveel uit. Ook al wordt er een nazi-groet gebracht.

FvD doet het niet zo goed in de peilingen (vast niet die van Maurice de Hond). Zetelverlies zal er wel voor zorgen dat hij twee zetels vrij kan houden tussen zijn kamerfractie.

 

Dan had ik nog een uitnodiging voor een griepprik. En die waren op. Opgemaakt door van die zestigers met actief, vitaal, voelt zich jonger dan hij is en goed glas wijn in hun dating-app profiel. Die op jongeren schelden dat ze schijt aan de rest hebben.

En waren er wat reacties op mijn stukje van gisteren dat ik het wel erg zwart zag. Ik las vandaag een insider-artikel uit het Witte Huis in de NY Times: het is nog erger.

 
     
  Donderdag 29 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 37 [233]  
 

Ik ben klaar voor Burgeroorlog II: ik heb een abonnement op de New York Times genomen.

 

Donald Lame Duck

Stel Biden wint over vijf dagen. Stel. Bewapende rechtse terroristen zullen de straat opgaan en de beslissing om daartegen grootschalig op te treden ligt nog steeds bij Trump. Ook al is de senaat dan al eventueel in handen van de Democraten, de beslissing over wel of geen legerinzet ligt bij de president.

Hoelang dat doorgaat? Totdat het tot de terroristen doordringt dat er een dag komt dat ze vervolgd worden. Zou dat tot ze doordringen?

 

En Trump? Zal hij de macht overdragen? 20 januari 2021 12:00 uur is hij machtsoverdracht of niet, geen president meer. Biden kan dan in het uiterste geval het leger het bevel geven hem uit het Witte Huis te zetten.

Dat zie ik overigens niet gebeuren. Ik denk dat Pence de macht zal overdragen, als president. Trump zal vooraf aftreden en Pence schenkt hem bij presidentieel besluit onschendbaarheid. Misschien dat Trump al vertrokken is, richting Rusland of zo. Zijn dagen in Amerika zullen geteld zijn.

Een tweede optie is dat Trump het in die maanden als Lame Duck zo bont maakt dat ook de Republikeinen - denkend aan hun toekomst na Trump - in zullen stemmen met een spoedprocedure impeachment. En dat zou de beste oplossing zijn.

Nu maar hopen dat Biden wint.

 

Trump ondertussen meent nog steeds dat corona op 4 november voorbij is (de laatste toezegging die hij niet zal waarmaken) en dat het stijgend aantal gevallen door meer testen komt.

Maar als ik de zwaartekracht test door 26 potten jam op de grond te laten vallen, komt er ook niet meer zwaartekracht. De vloer gaat alleen meer plakken.

 

 
 

Erop uit! - Voor wie in deze tijden het vliegen mist, heb ik een vlucht met een adelaar geregeld. Boven de Dolomieten. (Tip: beweeg je tablet om je heen dan kan je 360 graden in alle richtingen kijken. Bij een telefoon moet je misschien met je vinger over het scherm bewegen.)
Je kan ook gaan wandelen in Oregon. Of wie een uur rust zoekt kan je ook virtueel wandelen in het Redwood National Park.

Tijdreizen heb ik ook in het programma: naar Praag in 1912.

 
     
  Woensdag 28 oktober 2020  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 36 [232]  
 

Melania kan goed liegen en faken. Je zal wel moeten als je zo getrouwd bent.

 

Om voor brood

Terwijl iedereen zich netjes aan de regels houdt, buiten wachten, mondkapjes op, stapt er een pismadam met haar blote bek de bakkerswinkel in. De reeds aanwezige klant binnen kan er niet meer uit. Ik stel op Twitter de vraag of je zo iemand tegen de grond mag slaan, zodat ze in ieder geval de 1,5 meter houdt. Ik krijg alleen maar bevestigende antwoorden.

 

Overigens was bij mijn vaste bakker op de markt het brood helemaal op. Ze waren leeggeplunderd. Waarschijnlijk een gevolg van de horeca die dicht is. Mensen beginnen te merken dat de lekkere smaak van de lunch buitenshuis toch ook in goed brood schuilt. Ik heb het altijd gezegd: voor goed brood en goede friet rij je om. En voor goed bier zou een mens dat ook moeten doen, maar goed, dat drink ik niet meer.

 

In Baarn stonden ouderen in de rij voor de griepprik. Nu juich ik het altijd toe als ze in Baarn ook eens in de rij moeten staan, het zal nog moeilijk geweest zijn met allemaal mensen die niet anders gewend zijn dan voorkruipen. Ouderen stonden om geen griep te krijgen op een kluitje corona op te lopen.

De populariteit van de prik kwam nadat het kabinet had laten weten dat vanwege tekorten gezonde 60 tot 70-jarigen dit jaar maar eens een jaar moesten afzien van de prik. En dat is domme communicatie, want willen ze andere jaren absoluut niet uit angst op hun zestigste alsnog autistisch te worden, breng je echter naar buiten dat er te weinig is dan willen ze allemaal. Want dan hebben ze er recht op. En dan gaan ze hamsteren.

En u weet hoe ze zijn die actieve 60-plussers. Zich nog een overvolle trein inwurmen omdat ze een vrije reis hebben. Enkeltje coro-namaals.

Vitamine D zal inmiddels ook wel gehamsterd worden, na een bericht op 1Vandaag. Je kan ook naar de haringkraam (ja die zijn open! Een uitje erbij!). Of een keer extra in de week vis op het menu. Of een lepel levertraan. En nee, dat is niet van walvis.

 
     
  Dinsdag 27 oktober 2020  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 35 [231]  
 

'Dus na 3 november storten er volgens Trump weer vliegtuigen neer? Zie je wel dat 9/11 een inside job was dat hij dat nu al weet.'

 

Het leven is best moeilijk...

De buurvrouw was aan de deur. Ze wilde Turkse producten gaan boycotten. Ze kwam vragen waar je die kopen kon.

Bij de Turkse winkel zei ik.

Daar kwam ze nooit.

Het leven is best moeilijk als je simpel denkt.

 

Famke Louise gaat nu de ontleesde kinderen van Nederland leren lezen. Eerst doet ze niet meer mee en nu wordt ze weer ingehuurd voor dit. Het is als Maurice de Hond die binnenkort gewoon weer de peilingen wil doen op de mainstream televisie. Je zou toch bijna in een samenzwering gaan geloven. Een complot van BN'ers om op televisie te blijven.

In het publiek bij Famke Louise ging een aantal kinderen tegen de ontlezing een boek over Nouri lezen. Ik googelde even en zag dat dat niet in de categorie Nijntje, Mogli en weggelopen hondjes viel.

Behalve een meisje, die ging het niet lezen. Die kende Nouri niet zo goed. Ik kende Oblomov ook niet totdat ik over hem las.

Het leven is best moeilijk als je simpel denkt.

 

Rutte zegt dat we sinterklaas in kleine kring moeten vieren. Alle mensen die steeds roepen dat het een traditie is, zullen het daar wel moeilijk mee hebben: sinterklaas in huiselijke kring ipv een sporthal met oorverdovende housemuziek.

Het leven is best moeilijk als je simpel denkt.

 
     
 

Muziek en meer. Paul Anka zingt Billy Idol. Ja. En Oasis ook.

De straten van Nederland waren altijd al vol. En smal.

De Republikeinen die voor democratie zijn (en dus tegen Trump) maken mooie verkiezingsspotjes: als jij een zware nacht had, dan zij wel. Maar goede spotjes. Allemaal eigenlijk.

 
     
  Maandag 26 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 34 [230]  
     
 

Feit: Er waren gisteren evenveel nieuwe coronagevallen in New Zealand als in het Witte Huis.

Over de datum

Zwaar zuchtend vroeg hij voor de supermarkt of ik mijn fiets iets naar voren kon verplaatsen, hij had namelijk nogal een grote fiets. Zelf was hij ook groot. In alle richtingen.

'Weet je wat het ergste is aan oud worden,' vroeg hij en beantwoorde het direct met 'die nachtelijke incontinentie.' Sommige mensen zeggen je meer in tien seconden dan je een levenlang horen wil. 'En de viriliteit,' voegde hij er nog ongevraagd aan toe.

Vervolgens vertelde hij een mop over Sinterklaas die naar de hoeren ging. Naadloos volgde een lijst van feitjes, zoals dat hij in Italie woonde, het stuk dat toen net van Spanje was dus niks Madrid. En dat de nieuwe dag vroeger bij zonsondergang begon en niet om middernacht. Of bij zonsopgang wat tegenwoordig de gangbare taalkundige betekenis is.

Ik moest daar laatst aan denken toen iemand dinsdagnacht zei, is dat de nacht naar dinsdag of de nacht na dinsdag? Ik deelde die overweging maar niet met hem, luisteren is meestal niet de sterkste kant van dit soort praters.

Hij ging door over Sinterklaas. 'Ik ben historicus: ik weet er alles van.'

In de supermarkt was hij daarentegen snel klaar. Hij hoefde maar twee dingen, maar vond ook nog een artikel dat over de datum was. Je bent historicus of niet.

Toen ik buiten kwam was hij een van de twee aankopen, een pak drinken, naar binnen aan het klokken. Hij verloor namelijk nogal wat vocht, zoals ik wist. Amechtig kreunend en klagend over meer onder de gordel-problemen fietste hij weg op zijn grote fiets.

Toen ik mijn fiets los maakte zag ik dat hij iets verloren had. Een klein driehoekig blauw pilletje. De viriliteit he?

De puntjes waren wit verkleurd.

Ook dat was over de datum.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls