Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 40

 
     

Huidige week

 

 

   
     
  Zondag 4 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 12 [208]  
 

Als je de regering verantwoordelijk kon houden voor het weer, hadden we elke herfst verkiezingen.

 

De leugen

Trump is natuurlijk zo weer beter, want corona zou zo weer over gaan. Leg jouw behandeling met medicijnen die niet voor iedereen te krijgen zijn maar eens uit aan al die die doden te betreuren hebben. Al die die familieleden ongeveer op de gang in New Yorkse ziekenhuizen sterven moesten zien. Mensen die nog steeds na besmetting met klachten rondlopen.

En wie gaat hem de komende twee weken binnenhouden, terugfluiten als hij toch verkiezingsbijeenkomsten gaat houden? Wie controleert of hij nog symptomen heeft? En kunnen we die doktoren eigenlijk geloven?

Ik wacht zijn instorten op een podium wel af. Je kan het virus niet negeren.

Zoals de New York Times zojuist publiceert, voor Trump is het enige medische nieuws goed nieuws. En dat klopt: hij hoort alleen wat hij wil horen en brengt alleen dat naar buiten wat hij naar buiten brengt. Niet voor niets fluisteren medewerkers om hem heen met journalisten.

 

De worst

Ze vierden dit jaar Wereld Virusdag. In Staphorst. Mondkaploos voor het Walter Reed Hospital. Bij de aanhangers van Willem, de Engel des Doods.

In Staphorst verscheen god aan de gelovigen in de vorm van een gigantische aerosol. Geen wonder dat we op twee na het slechtste scoren in Europa met de besmettingen: Italie, Oostenrijk en Zweden scoren opgeteld lager met de besmettingen dan wij, je mag er de helft van het aantal van Polen nog bij optellen, om twee gelijke gewichten op de waag te krijgen. Praise the lord!

Alleen Tsjechie en Spanje doen het alleen slechter. Wil je een beetje veilig leven kan je nog het best de grens naar Duitsland over gaan.

En wat deed ik met Dierendag, ik die anders bijna nooit vlees eet? Ik at een worst. Met Duits brood en mosterd en paprikasalade.

Niet als al die hypocrieten die morgen weer gewoon een lap vlees op hun bord leggen, nadat ze op Facebook hebben lopen vertellen dat ze op Dierendag geen vlees hebben gegeten. Morgen hebben jullie alweer zoveel vlees op als wat ik in twee maanden eet.

Dus ja, ik at worst. En had er oogjes, pootjes en een staart aan willen maken. En hem Bello willen noemen.

 
     
  Zaterdag 3 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 11 [207]  
 

Ik zag de dag en ging mijn bed weer in: een mens is niet geboren voor de herfst.

 

De Witte Huis-griep

Melania (op de foto in betere jaren toen ze nog Lady Penolope in The Thunderbirds speelde) liet weten geen behoefte te hebben aan een behandeling met anti-lichamen, dat had ze tijdens haar huwelijk al voldoende gehad.

Maar met de president gaat het goed, op 'Person. Woman. Man. Camera. TV'-niveau. We weten niet wat echt is en er wordt gelogen en achtergehouden. En nu betekent bij corona niets. Dat is na 5 dagen opeens heel anders. Je kunt er maar een ding over zeggen: dat je er weinig over kunt zeggen.

En dan kunnen zoals bekend klachten heel erg lang aanhouden, zeker de vermoeidheidsklachten. Daarnaast de hersenbeschadigingen die nu ook al gevreesd worden. Niet dat je daar veel van zult merken bij een president die het grootste gedeelte van zijn tijd twitterend tv kijkt e van zichzelf al hersenbeschadigd is. Goed, hij zal wat minder gaan golfen. En hij zal vriend Kimmie wat moeilijker bijhouden bij het lopen.

De NY Times had overigens prima contactonderzoek gedaan. Vroeg me af waarom die Kelly Ann Conway er weer opstond terwijl ze zichzelf toch functieloos heeft verklaard (ze stond zonder titel in het contactonderzoek): ze loopt daar dus nog steeds een beetje te snoeren, nu maar hopen dat ze haar man (een van de opstandige Republikeinen achter the Lincoln Project) niet besmet. Het contactonderzoek viel prompt stil zodra de naam Stormy Daniels viel.

 

Aanvullingen/correcties

Dan kreeg ik nog een aanvulling/correctie op mijn stukje van gisteren over Wat als. Het is nog iets ingewikkelder, maar geldt volgens mij alleen in het vacuum als er nog geen president gekozen is (maar kan ook al het geval zijn als de verkiezingen al gaande zijn, zoals nu al het geval is), dus als hij of de ander zou overlijden op de dag van de verkiezingen. Het komt erop neer dat de partij dan een kandidaat naar voren schuift en zouden ze zich hier niet op kunnen enigen en er zou vervolgens voor het kiescollege een keuze uit drie of meer kandidaten zijn het uiteindelijk neerkomt op het Congres: de leden kiezen dan een president waarbij elke staat een stem heeft. En dan kan er iemand dus president worden die noch op het stembiljet stond als dat hij/zij door de partij gekozen is. De verhouding binnen het aantal congresleden is dan bepalend voor de stem van de staat.

 

Maar dat is de formele weg. Verwacht wordt eerder dat het dit jaar in de rechtbank uitgevochten zal worden en daarom is de benoeming van een Opperrechter zo belangrijk voor Trump. Jammer voor hem dat hij een aantal congresleden heeft besmet en die dus niet mee zouden moeten kunnen stemmen (ivm quarantaine). Dus vanaf hier is het strontgooien tot ver in januari. Het NRC had daar vandaag een interessant artikel (achter betaalmuur!) over.

Mijn verwachting is dat deze periode als de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog de geschiedenis zal ingaan en daarmee als de deling en uiteindelijk de val van de Verenigde Staten: Poetin wint.

 

En in Nederland?

Uit Vlaanderen kwam de handige mondkapjeshandleiding Behandel je mondmasker als je onderbroek.

Desondanks neemt de tweedeling in de samenleving toe: je hebt mensen met eigen verantwoordelijkheid. En mensen zonder (lees!). Ik snap de antipathie tegen die maskers niet: geen enkele influencer en volger daarvan gaat op Instagram op de foto zonder masker.

Verder werden er in de bosjes rond sportvelden dit weekend heel veel mannen aangetroffen die daar naar kinderen in sportbroekjes stonden te loeren. Tegenover de politie verklaarden ze dat ze ouders waren. De politie trad niet op.

En dan koos 50 Plus een nieuwe lijsttrekker die de verdeeldheid binnen de partij kon versterken. Zo lang die partij meer dan een lid heeft zal er verdeeldheid zijn en daarna gaan ze verder als de Partij van de Schizofrenie (Afsplitsing).

 
     
 

Muziek: Hayley is King!

 
 

Dat vind ik mooi dat Amerikaanse rocksterren berichtjes doorsturen dat ze genomineerd zijn voor de Blindedarm Eindejaarlijst: Hayley Thompson-King heeft haar plek volgens mij wel verdiend, maar goed: de Jaarlijst is het enige waar ik niet over ga.

Pelicans (van Uncovered) van de Jaarlijstsamensteller Allard JJ stond vorige week in de Indie Top 40 op nummer 1 (kwam van 2) en is nu gezakt naar 3. Dus snel terug naar 1!

 
     
     
  Vrijdag 2 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 10 [206]  
 

'A game changer.'

 

Wat als wat als gebeurt?

Het Witte Huis heeft inmiddels zo'n reputatie met onbetrouwbare en leugenachtige informatie, dat alles wat ze zeggen niet vertrouwd kan worden.

 

Nu eerst maar even de vraag die iedereen zich stelt maar niemand durft uit te spreken: wat gebeurt er als Trump aan corona sterft? Staatsrechtelijk is het duidelijk: Pence neemt over, bij ontsteltenis van Pence, Nancy Pelosi.

Qua verkiezingen ligt het anders, dat is geen staatsrechtelijke aangelegenheid. De Republikeinen benoemen of zo mogelijk, kiezen, een vervanger. Dit hoeft in principe niet Pence te zijn, die zou weinig kans maken. In het ergste geval zouden ze om van de gunfactor van Trumps dood te profiteren en zijn aanhang te binden, bijvoorbeeld Donald Trump jr kunnen kiezen. Het kan namelijk altijd erger.

Trump zou ook nog op de dag van de verkiezingen of na de verkiezingen kunnen sterven. Zou hij gekozen worden, is het dan weer een staatsrechtelijke aangelegenheid en volgt Pence op.

Maar het is natuurlijk veel makkelijker als Biden wint. Dan mag Trump daarna uitzieken in de ziekenboeg van de gevangenis.

 

Ik heb nog niet van complotverhalen gehoord onder trumpisten dat Trump met opzet is aangestoken door de Democraten. Maar reken maar dat die er zijn.

 

[ tekst loopt door ]

 

 

Inmiddels geloof ik wel dat Trump covid heeft. Maar of Melania het ook heeft, dat weet ik zo net nog niet. Het zou te veel zeggen over hun huwelijk als ze het niet had, dus daarom moet ze het nu met de verkiezingen ook maar hebben. Het eerste mailtje wat ik er vanochtend over kreeg was 'Melania was vergeten bleek te kopen' (van een familielid uiteraard).

De Witte Huis Griep begint zich nu ik dit schrijf al stevig uit te breiden in de gangen van de Westvleugel.

Kom je direct bij de kwestie van nalatigheid: het was al langer bekend dat Hope Hicks besmet was. Trump ging door met ontmoetingen, zonder enige voorzorgsmaatregelen. Ik noem dat poging tot doodslag. Maar ach, als je al meerdere duizenden levens op je geweten hebt.

 

Trump krijgt inmiddels een experimentele behandeling, dus dan is er wel wat meer aan de hand dan milde symptomen. Anders trek je zoiets niet uit de kast.

 
     
   
     
  Donderdag 1 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 9 [205]  
 

Als we net zolang spraken over het aandoen van een onderbroek, had iedereen broekhoest.

 

Mondkapjesblues

Alle Trump-kinderen droegen geen mondkapje bij het debat, hoewel die verplicht waren voor het beperkte publiek: regels, wetten, afspraken gelden voor hun niet vinden ze.

Melania droeg er wel een. Het zorgde er in ieder geval voor dat ze niet het verkeerde gezicht kon trekken bij alles wat haar man zei.

Ze heeft haar keuze al gemaakt: Biden. Want om nou nog eens vier jaar op de scheiding te moeten wachten...

Naar alimentatie kan ze fluiten: Trump betaalt zijn rekeningen nooit en met de schulden die hij heeft kan hij ze waarschijnlijk ook niet betalen. Maar ze kan over haar jaren in het Witte Huis een verfilmbaar boek schrijven. Dat zal wat geld in het laatje brengen.

 

Nederlanders houden zich niet aan de regels, bediscussieren alles, het is een wonder dat iedereen niet op de autowegen voor hun moverende redenen spookrijdt. Op de stoepen houdt niemand zich aan het eenrichtingsverkeer: ze zien de tekens wel maar of ze zijn te dom of ze hebben zo hun eigen mening. Duitsers doen dat veel beter. Wij discuzeuren over alles door, elke domme mening komt aan bod in de actualiteitenrubrieken en aan de tafels van de talkshows. Voetbal is bij ons ook een praatsport. Ik bedoel maar, ene Famke Louise roept wat doms en allerlei knappe koppen gaan met haar praten en voordat je het weet wordt ze in een adviesgroepje opgenomen. Afwachten wanneer ze een mentale boer over Wit Rusland laat.

 

Als een Nederlander een lapje voor de mond moet rebelleren ze, verhoog je de pensioen-leeftijd, kuchen ze eens in hun oksel.

Met die mondkapjes is het heel eenvoudig: ze beschermen pas als we ze allemaal dragen. Dan beschermen we samen onszelf.

Gelukkig zie ik steeds meer mensen op straat met mondkapjes: vandaag was het opeens veel meer dan gisteren: er wordt al gehamsterd. Als er geen toiletpapier meer is mag je in ieder geval hopen dat ze hun gat vegen.

 

 
     
 

En als dat gepraat nou tot inzichten zou leiden of tot waarheid.

Neem nou nevenstaand artikel over een failliete supermarktbakker. Er wordt nu onderzocht waar het op de fles gaan aan ligt. Je zult zien het bekende rijtje komt langs: de crisis, de kredietcrisis, het internet, de coronacrisis. Hun succes ligt altijd aan hunzelf: hun falen nooit.

En wat hier de reden is? Mensen krijgen meer smaak.

Vroeger had je het fenomeen van de luie wijven vlaai, een naam die nu natuurlijk niet meer zou kunnen. Gedoeld werd op een voorgebakken in plastic gesealde bodem die op schuimrubber leek waarop dan een blikje Jonker Fris werd gegoten. Slagroom uit een spuitfles was een optie. Niemand maakt dat nog. De producenten zagen het aankomen en ze zijn wat anders gaan doen: ze maken nu opzetsponsjes voor stofzuigers. Die ik wel eens uit luiheid bij de koffie serveer.

Ik pleit voor meer passie: passievruchten. En echte vlaaien. Maar die zijn zonder passievruchten.

 

O ja die hipsterogende Parscale die Trumps campagne leidde is opgepakt en uit zelfbescherming opgesloten. Het verhaal gaat nu dat hij in de campagnekas heeft gegrepen.

Biden haalde tijdens het debat veel geld op, met Trumps kas gaat het slecht.

 
     
     
  Woensdag 30 september 2020  
     
   
  Johnny Kidd and the Pirates: Please Don't Touch  
     
   
 

Aflevering 8 [204]

 

De commentatoren spreken van een

shitshow.

Winnaar werd Joe Biden, omdat hij niet heeft verloren.

 

Strijd, alleen strijd

Ik kwam langs een sportpark bij de Amsterdamse Zuidas. Een jongetje dat opgehaald werd door zijn vader vertelde hem over de wedstrijd. "Het mooiste is als iedereen scoort, dan wint iedereen een beetje.'

De vader was het er niet mee eens: 'Maar dat kan niet. Er moet een ploeg winnen. En een speler moet de beste zijn.' Zo werd de waarheid van deze buurt er al vroeg ingepompt.

 

[tekst loopt door]

 

 

L I V E L O G  1st PRESIDENTIAL DEBATE

 • Gevreesd wordt dat Trump zal beginnen met tegen alle afspraken in Biden een hand te geven: ontregelen. Voor het blok zetten.

 • Biden ziet oud uit, Trump ongezond.

 • Trump gebruikt het woord 'we' als 'ik'. Biden als 'wij allemaal'.

 • Je komt een cafe binnen lopen en er zitten twee mensen: Trump en Biden. Trump kijkt verongelijkt als je altijd kwade oude buurman. Biden vriendelijk als je opa. Met wie ga je een gesprek aan?

 • Trump gedraagt zich als een klein kind: 'Wat je zegt ben je zelf!' Het is altijd nog beter een oude president te hebben dan een kinderachtige.

 • Biden krijgt gedurende het gesprek meer kleur, zag eerst wat witjes. Trump loopt rood aan, ondanks zijn aangebakken kleur.

 • Vraag: waarom zou u gekozen moeten worden? Trumps antwoord gaat alleen over hemzelf en wat de anderen volgens hem hebben nagelaten. Biden geeft een redelijk antwoord dat weer zoals de hele tijd al onderbroken wordt door het vervelende oranje kereltje.

 • Ik snap niet waarom hij de hele tijd begint over de zoon van Biden en wat die..., als hij zelf een stel kinderen heeft die de boel duidelijk flessen.

 • Vroeger zei men wel eens dat links altijd zo zuur is, als Biden al links is, Trump is toch de zuurste.

 • Door voortdurend in de rede te vallen laat Trump zien zich niet aan zijn woord te houden.

 • Biden roept op om te stemmen. Trump zegt bij voorbaat dat de verkiezingen vervalst zijn als hij verliest.

 • Terwijl Biden boven de partijen probeerde te staan, zal Trump gaan klagen dat de gespreksleiding (Fox notabene!) partijdig was.

Volgende livelog 7 oktober tussen de vice-presidentskandidaten. Ik verheug me daar zeer op.

 
     
  Dinsdag 29 september 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 7 [203]

 

Vroeger werd je wakker gemaakt

als Muhammed Ali bokste tegen Cassius Clay. Nu ga ik vannacht kijken hoe de Verenigde Staten zichzelf verder KO slaan.

 

Stilte voor de storm

Het was een mooie dag, niet als je naar Weeronline kijkt, die hebben het weer al maanden fout. Simpelweg omdat de KNMI een meetstation heeft verhuisd en zij niet even de investering voor een software aanpassing willen doen.

Ondertussen laat de terrassenindustrie steeds weer doorsijpelen dat het wel eens de laatste terrasdag zou kunnen zijn. En dan gaan wij braaf. Ik ook.

Ik ging naar het Nieuwe Diep, dat is een bijholte van het Amsterdam Rijnkanaal. In een stukje bos in het park zit daar in een oud gemaal een artisane jeneverstokerij. Van vervroegde sluitingstijden hebben ze daar geen last, ze sluiten al om acht. En in de winter al om zes, want dan wordt het donker in het bos. Nu heeft het ook geen pas om in de avonduren naar een uitschenkerij te gaan: dat doet men overdag.

 

Je moet een beetje rustig aandoen op de dag van de grote wedstrijd: Biden versus Trump. Biden heeft zich voorbereid, men heeft Trump niet daartoe kunnen aansporen. De mensen rond hem heen zijn nu ook geen grip meer op hem, als ze dat al ooit hadden. Hij voert steeds minder uit: belt met Fox, kijkt tv, twittert. Executive time heet dit in de agenda, hij rekent het als werktijd, maar iedereen weet dat hij dan niks doet.

En het vult het grootste deel van zijn agenda. Andere mensen noemen dat me-time. Datgene waar ouderwetse werkgevers bang voor zijn bij thuiswerkende medewerkers.

Bij Trump klopt het. Misschien dat hij hooguit wat aan zijn belastingaangifte doet.

Misschien moeten we er blij mee zijn dat hij nauwelijks werkt, hoe minder schade hij de wereld kan berokkenen. Met de rest van de tijd schaadt hij voornamelijk zichzelf.

 

Ik zal proberen vannacht een verlag te schrijven.

 

Alle tegenstellingen in een muziekje!

 
     
   
     
  Maandag 28 september 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 6 [202]

 

Strijd op alle fronten

Om even stevig te openen: ik vrees dat Nederland te klein is om Jos B. wegens gebrek aan bewijs vrij te laten. Tot nu toe vind ik het directe bewijs mager en het verhaal van verdachte vreemd maar volgbaar. En hij heeft een niet te onderschatten advocaat: ik mocht die Roethof eerst niet maar ik begin hem steeds meer te waarderen. Scherpzinnig. Intelligent.

Maar zoals gezegd, de verdachte is door de samenleving (olv Peter R. de Vries) al veroordeeld en de rechtspraak zal de hel over zich heen krijgen als hij vrijgesproken wordt. Goed, u bent wakker.

 

In Roemenie is een dode burgemeester herverkozen. In Zevenburgen (Transsylvanie) was het niet ongebruikelijk om een dode meester te hebben.

In een talkshow werd door een bioloog verteld dat we nog maar naar schatting 10% van de levende soorten op aarde kennen. De presentator: 'Maar 10%?  Dus we kennen veel nog niet, insecten en zo?' Nee een 18 meter lange en 2 ton zware slurfgiraf die in de Hoekse Waard rondhupst.

 

En Nederland krijgt haar kleutergedrag beloond. Grote dank gaat natuurlijk aan Willem Engel des Doods en zijn bende van sluipmoordenaars.

In Amsterdam Nieuw-West een van de meest getroffen stadsdelen hoorde ik een aantal gesluierde vrouwen op de altijd drukke en gezellige markt al klagen dat ze nu ook niet meer tot laat naar de kroeg konden om daar lekker Hazes te galmen.

 

Opvallend was dat er toch altijd weer die uitzondering voor godsdienst wordt gemaakt, terwijl iedereen al een paar decennia weet dat voetbal de God van Nederland is.

 

De Duitse Eenwording is 30 jaar geleden, maar er is een zaak die het land nog steeds deelt: de Jaegerschnitzel. Het is een discussie als hier bijvoorbeeld die tussen friet en patat-zeggers (friet!) of de wereldwijde discussie over toiletpapier voorlangs of achterlangs hangen (voor!). In Duitsland gaat die dus om de jachtsnitzel. En je kan de muur ermee gelijk trekken: de Ossi's zweren dat het een schijf gepaneerde jachtworst is, geserveerd met pasta (een minderheid serveert het met aardappel). De Wessi's daarentegen zweren dat het een gepaneerd platgeklopt stuk kalfsvlees is met paddenstoelensaus erover, als bijlage frites (aardappelsalade zou ook nog kunnen). Op Twitter slaat men zich met Schnitzels dan wel Wurst om de oren. Max Moor (een Zwitser!) van TTT (Titel Thesen Temperamente, het wekelijks meest onmisbare programma) moest zich er zelfs over buigen en kwam tot de conclusie dat Duitsland verenigd was in slechte smaak (op de foto: de DDR-variant, plaatje stamt om het verwarrender te maken van een Zwitserse kooksite).

 

Bij foto 3: 'Alleen Jezus geeft vrede', een sticker op straat. En dan denk ik altijd, zouden er mensen zijn die na het lezen van die tekst de gracht in springen om zich weder te dopen? Bij deze sticker is er nog een bijkomstigheid, hij hangt heel erg laag. Gericht op tere ontvankelijke kinderzieltjes?

 
     
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls