Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 26

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 4 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 57 [480]  
 

Naalden

Er zijn wel eens dagen - soms, heel soms - dat je wakker wordt en denkt ik wil eens alles over naalden weten, dan ga je naar een naaldenmuseum. Dus ging ik naar Stolberg, daar is een naaldenmuseum met streekgemaakte naalden in alle diktes en lengtes. Grote oogjes, kleine oogjes.

Nu hebben ze daar in dat museum ook nog het een en ander over het motorfietsenmerk Neander, maar goed wie wil dat nou weten met al die naalden?

 
     
  Zaterdag 3 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 56 [479]  
 

Ahrtal

De reis ging naar Bad Neuenahr in het Eifeler Ahrtal. Het plaatsje is een charmant kuuroord vol vergane glorie, qua mensen en uitstraling.

Het aan de rivier gelegen kuurpark, de kuurhotels met paviljoen over de rivier, de kuurbron, alles precies zoals het moet zijn.

Het Ahrtal zelf was prachtig: van glooiende wijnhellingen tot een smal rotsig dal, dat dan weer uitliep in een wijds woest wandelgebied, hier en daar onderbroken door kleine stadjes met kleine wijnhuizen. En waar men zich in andere Eifeldalen over de voeten loopt, hier was het vrij van massatoerisme.

 
     
     
  Vrijdag 2 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 55 [478]  
 

De digitale dokter

En daar zit je dan, op het digitale spreekuur van je online-dokter. Wat is de klacht?

Ik heb een muisarm.

 

Maar goed: heeft er nog wel eens iemand een muisarm? Waarschijnlijk moet je het verhaal tegenwoordig anders vertellen:

Zit je dan op het online spreekuur van de digitale psychiater. Dokter ik ben internetverslaafd.

 

Komt u volgende week maar eens terug.

Dan pas?

 
     
  Donderdag 1 juli 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 54 [477]  
 

Wees begrijpelijk!

In het Amsterdamse OV hangen vier basisregels aangaande corona. De eerste drie zijn bekend (mondkapje, afstand, handen) de vierde luidt Wees lief. Niet aardig of vriendelijk, maar lief.

Goed kan ik mee leven. Maar dan dat halfbakken werkwoord ervoor, wees. Ik denk dat mensen die het Nederlands niet zo machtig zijn dat moeten gaan vertalen en dan met de vraag zitten waarom je bij corona extra lief moet zijn voor ouderloze kinderen. Dat moet je toch altijd?

Het is een gek werkwoord. Als aansporing of in de gebiedende wijs kan het ben (of zijt) vervangen. En je bent niet ergens gezijnt, maar geweest. En dan zijn er ook nog mensen die zeggen Ik ben wezen wandelen, waar ik gewoon Ik heb gewandeld zeg of als het iets meer nadruk moet hebben  Ik was wandelden of Ik was gaan wandelen.

 

Het genootschap Onze Taal gaf meer zicht op de zaak. Wezen is in al zijn oubolligheid informeler dan zijn*. En ouder, maar zijn won de strijd, alhoewel niet in de verleden tijd: dat bleef was en waren. Mensen die dus dingen zeggen als Ik was even wezen wandelen, of Ik ben even wezen wandelen doen dus dubbelop. (Trouwens, had zijn dan geen eigen verleden tijd?)

In nette gezinnen werd het woord wezen afgestraft met 'Die wonen in een weeshuis!' Dat heb ik nooit gehoord, maar gebruiken doe ik het toch niet.

Ik zal wel uit een gezin komen dat netjes was zonder terechtwijzingen. Gewoon beschaafd tot in het diepst van ons wezen.

 

* Mensen die dorst zeggen in plaats van durfde, dan denk ik helemaal aan een betegelde voortuin. Meer voorbeelden: mail.

 
     
  Woensdag 30 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 53 [476]  
 

Bonchcoads*

Het is een ondankbaar beroep, bondscoach. Spelen de anderen beter, word jij ontslagen. Lopen je eigen spelers te lapschwanzen, mag jij naar huis. En eindeloze kritiek van de stuurlui die de wal door het kanaal loodsen wordt gepaard aan de onwankelbare zekerheid dat we kampioen worden. Ook al krijg je een selectie van onwillige miljonairs die niets anders dan op vakantie wil. Wat je ook doet, zit het tegen, dan voor jou: de bonds de bons.

Stel je voor in de politiek zou het net zo gaan. Het zou meer open zijn, maar inmiddels zou dat kattenmevrouwtje dat met duiven praat ministerpresident zijn. OK, goed, ik weet niet of dat nu veel beter is, maar...

 

En nu ze Frank de Boer eruit hebben gegooid, weten ze niet wie nu. Ik zou zeggen neem Ronald de Boer. Je kan dan altijd nog verder met Frank.

 

* - Spellingswijze conform de uitspraak van de meeste criticasters.

 
     
 

Muziek - Wie nam Astra?

 
     
  Dinsdag 29 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 52 [475]  
 

Koreantaine

Het is nog steeds nieuws: Kim Jong Un is afgevallen. Toen hij nog gewoon 6 kilo per jaar aankwam hoorde je er niemand over. En dan is nu de conclusie dat hij ziek is. Terwijl we toch steeds horen dat afvallen gezond is.

 

Er heerst hongersnood in Noord Korea. Bronnen zeggen dat er meer kritiek op het regime komt: de bevolking voelt de teugels strakker, de partij-elite moet de broekriem aanhalen en Kim moet zijn horlogebandje een gaatje verder zetten.

 

Volgens regeringsbronnen zijn er geen gevallen van covid, toch worden er vaccins uit China gesmokkeld. En met dat smokkelen moet het virus ook binnen komen. Er zijn strenge lockdownmaatregelen, maar goed, dat is net zoiets als bekendmaken dat alle reizen naar het buitenland voorlopig niet worden toegestaan. Met een lockdown is er in Helmond nog meer vermaak dan zonder in het Kluizenaarskoninkrijk.

 

Kim Jong Un is dus aan het vasten. Niet dat daardoor voldoende voedsel bespaard wordt, maar hij heeft ook nog drie dubbelgangers, die ook moeten vasten. En reken er maar op dat als de baas niet mag eten, de rest dat ook niet mag.

Waarom hij vast boeit me niet zozeer, wel wie hem gezegd heeft dat het moest. Ik gok op zijn zus: simpelweg omdat zij klaar voor de troon is maar de troon nog niet klaar voor haar.

 

Een ding is zeker: er zal een gigantisch gebrek aan broekriemen ontstaan.

 
     
  Maandag 28 juni 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 51 [474]  
 

Correlatie

DW (Deutsche Welle) had een bijdrage over dat vegetariers minder kans hebben corona te krijgen. Ik weet wel zeker dat dat niet wetenschappelijk onderbouwd is, maar door een redacteur verkeerd begrepen: causaliteit zien waar alleen correlatie is. Geen oorzaak en gevolg, slechts samenhang. Die fout maken journalisten nog al eens als het om wetenschap gaat.

 

Vegetarisch zijn, beschermt niet beter tegen corona. Iemand die vegetarisch eet is wel meer met zijn eten bezig en de kans is dan aanwezig dat diegene vervolgens ook gezonder eet. Daarbij, zie maar eens obese te geraken van wortels knagen.

En de reden dat mensen eerder aan corona sterven is omdat ze obese zijn (dat vaak weer samenhangt met andere onderliggende gezondheidsklachten), niet vanwege het feit dat ze vlees eten.

Maar goed, ik schrijf dit vooral omdat ik weer eens zin heb in een goeie Currywurst.

 
     
 

Muziek - Ik denk dat Stravinsky gezien zou hebben dat het niet voor niets was geweest. Nick Cave and the Bad Seeds: From Her to Eternity (Live in Copenhagen).

 

 
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls