Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 22

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 5 juni 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 218  
 

Volkslied gebaseerd op een anale fistel

 

19:17

ONGELOOFLIJK. Elizabeth heeft zelfs prins Charles nog als baby gekend.

 

22:28

NA PLATINUM blijft er alleen nog een albasten jubileum en een eiken over. En dat eiken verwijst niet naar een doodskist. Een albasten is met 75 jaar en een eiken jubileum met 80 jaar.

 

22:48

GOD SAVE THE QUEEN is niet alleen het volkslied van het Verenigd Koninkrijk maar ook van nog een aantal landen van het Britse Gemenebest, soms als koninklijk volkslied (waaronder van Jamaica), naast een nationale hymne. Algemeen wordt het toegeschreven aan een Duitser, de componist Handel.

Die had het van een Frans lied van de componist Lully Grand Dieu Sauve le Roi, dat gespeeld werd voor de Zonnekoning Lodewijk XIV toen die aan een aandoening op een plek waar de zon nooit schijnt moest worden geopereerd. Hij had een fistel aan zijn anus. Handel vond het een leuk lied en vertaalde het.

In Duitsland hadden ze rond die tijd nog geen eigen volkslied dus gebruikten ze daar ook God Save the King niet ondertiteld maar nagesynchroniseerd als Heil dir im Siegerkranz. Het huidige Duitse volkslied (gecomponeerd door Haydn) was namelijk nog in gebruik in Oostenrijk met de tekst Gott Schuetze Kaiser Franz. En om verwarring te voorkomen hadden ze er dus niet Gott schuetze den Kaiser van gemaakt.

En dan is het ook nog het volkslied van Liechtenstein. Maar die hebben een heel andere tekst: Oben am jungen Rhein, lehnet sich Liechtenstein.

Om nu te voorkomen dat er bij voetbalwedstrijden tegen Liechtenstein ('Altijd moeilijk Liechtenstein bergop') onduidelijkheid ontstaat bij het schreeuwen door het volkslied van de ander, hebben Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland een eigen voetbalteam. Waarvan de eerste drie een eigen volkslied hebben en een zelfs drie: Engeland, Jerusalem, Schotland, Scots Wha Hae (en twee minder lachwekkende), Wales, Hen Wlad Fy Nhadou en Noord-Ierland geen, waar men dan in een wedstrijd tegen Liechtenstein gewoon per ongeluk het Ierse volkslied voor speelt. Met verontschuldigingen achteraf.

De Ieren doen dat niet die zingen voor de Noord Ieren op de melodie van We all live in a Yellow Submarine van the Beatles, Your next Queen is Camilla Parker Bowles, Camilla Parker Bowles, Camilla Parker Bowles.

 

Bij de afbeelding: Louis XIV tijdens de operatie aan zijn anus. Op de achtergrond stond een strijkje een liedje van Lully te strijken.

 

 
     
  Zaterdag 4 juni 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 217  
 

Verjaardags-Henken transitie

Het is weer zo Nederlands om de energietransitie per huishouden te subsidieren. Allemaal kleine zonnestroomoligarchen die zich zelf lekker uit de staatskas hebben geholpen. De mensen die daar niet de mogelijkheden toe hadden blijven aan de willekeur van de grote poetintaten uitgeleverd.

In plaats van de oversluitverjaardagsmaffia financieel te spekken zouden we veel beter wijkcentrales kunnen bouwen, waar zonne- en windenergie en aardwarmte gewonnen wordt om de hele buurt te voorzien. Een einde aan dat gekeuterenergieboeren van de verjaardags-Henken.

 

Al was het maar om de Rijdende Rechter-verhalen te voorkomen van 'Hunnie maken onze wind op', 'De buren winnen hun aardwarmte over de erfgrens' en 'We willen niet meer dat hun zon recht van overpad heeft.'

 
     
     
  Vrijdag 3 juni 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 216  
 

Finland

 
   
 

In de avondzon zat ik even bij station Sloterdijk op een rudimentair basic-ogend terrasje. Het staat naast een paar oude slaapwagons die op enkele afgedankte rangeersporen van het station staan. In die wagons wordt onder de naam TrainLodge een hostel bedreven.

Of ik Fins sprak, vroeg het meisje dat er werkte grappend, ze kwam uit Finland. Hoe de sfeer daar nu was, met de Russische dreiging, vroeg ik (niet in het Fins). Ze had geen idee, ze was er lang niet geweest. Maar dat het weer er lekker was in de zomer. En van Estland dat hoog op mijn lijstje staat is Helsinki maar twee uur varen, mits je niet in botsing komt met een Russische atoomonderzeeer.

 

De meeste Nederlanders reageren op Finland altijd met, dat het zo duur is, Scandinavie. Nu is de vraag of Finland Scandinavisch is, want er zijn nogal wat verschillende definities, met Noorwegen en Zweden als enige constanten. Maar een belangrijkere vraag is of Nederland ook niet duur is als je drie weken lang gaat uiteten en daar steevast twee flessen wijn bij drinkt.

Ik dronk mijn koffie en zag me de reis al maken vanaf dat zijspoor bij Sloterdijk in die oude slaaptrein naar Tallinn. En dan door met de boot.

 
     
  Donderdag 2 juni 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 215  
 

08:14

GENOCIDE IS een moeilijke aanklacht in zake de oorlogsmisdaden door Rusland begaan. Het zal moeilijk aan te tonen zijn dat er mensen gedood werden puur vanwege het feit dat het Oekrainers waren. Met een vooropgezet plan.

Rusland ontkent de Oekraiense identiteit, ze zeggen min of meer dat het een stel dialect sprekende Russen zijn. Genocide ten koste van de eigen bevolking heeft zover ik weet geen juridisch precedent.

Ik zou voor de aanklacht Misdaden tegen de Menselijkheid gaan. Dan heb je het gewoon over individuen en voorkom je een hunnie/zunnie-discussie.

 

 

16:36

IK HEB EEN energiedisplay laten plaatsen. Daarop kan je elke minuut live bekijken hoeveel energie je gebruikt. Echter.

Ik kookte een ei en dat koste me volgends het display 9422,31 euro. Dat de Russen met onze energieprijzen rommelen is me bekend, maar bijna 10.000 euro voor een eitje, dan kan ik beter Faberge-eieren gaan kopen, dat deed de tsaar ook.

Ik belde over mijn gouden eieren. En kreeg de opdracht de software te resetten (ook voor harde eieren). Een handleiding volgde in de mail. Eitje dacht ik. Nee dus. Vooral omdat ik te eigenwijs ben voor handleidingen en dus stapjes oversla.

Lang verhaal kort: na diverse verwensingen kwam het allemaal goed. Maar ook dat kwam omdat ik te eigenwijs ben voor handleidingen: uiteindelijk heb ik een stapje toegevoegd. Mijn eieren zijn weer betaalbaar.

Maar wel groen.

 

 
     
  Woensdag 1 juni 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 214  
 

Johnny & Amber Soap

Amerika moet weer een nieuwe hobby zoeken: de soap met Johnny Depp en Amber Heard is afgelopen. Depp won in een ranzige strijd.

Amerika was weer eens in twee kampen verdeeld, die niet in staat waren te communiceren. Het zou interessant zijn om te kijken of de scheidslijn min of meer gelijk liep met pro-Trumpers en anti-Trumpers en anti-vaxers en pro-vaxers.

Depp is de bekendste van de twee en hij presenteerde zich als een maffiabaas terwijl Heard de rol van een koormeisje neerzette. De fans van Depp duldden geen kritiek op hem, op de sociale media werd iedereen afgemaakt die het opnam voor Heard. Men stond uiterst agressief achter de van agressie beschuldigde Johnny, terwijl de aanhangers vanwege mishandeling beschuldigende Amber klappen kregen.

 

Het was eigenlijk een verloren zaak: de advocate van Depp stal in dit mediaspectakel in haar strakke korte jurkjes met haar puntige betogen de show terwijl die van Heard eruit zag als een PvdA-vrouw die de auto nog moet wassen en voornamelijk stond te stuntelen. En dit zou een Trial by Media worden, dat wisten ze vooraf.

De jury heeft niet gesproken, de publieke opinie heeft gesproken. En de juryleden willen al die verwijten niet over zich heen krijgen op de te komen verjaardagsfeestjes, dus won de piraat Depp. Trial by mediocre.

 
     
  Dinsdag 31 mei 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 213  
 

TELEFOON UIT DNIPROPETROVSK [2]

De sterren boven Dnipro

De verduistering gaat om 11 uur in, alle gordijnen dicht, geen zichtbaar licht. Mensen hebben zich inmiddels aangeleerd vroeg naar bed te gaan.

Het is al een paar uur stil op straat, niemand gaat nog naar buiten. Het is dan ook al donker, de klok loopt een uur voor, qua lengtegraad is het meer. Veel meer. Het enige dat je buiten nog hoort zijn de honden die over afstand tegen elkaar blaffen. De sterrenhemel was nog nooit zo mooi boven Dnipro.

 

Ook de tuin staat in bloei. Bloemen trekken zich niets aan van oorlog. Het leven gaat door. Verjaardagen worden gevierd.

Een neefje werd 17. Een mooie leeftijd. Maar als moeder ben je alleen maar blij dat hij geen 18 wordt. En je hoopt dat het volgend jaar allemaal over is, dat hij op zijn 18e gewoon verder met zijn leven kan.

De kaarsjes op het balkon zijn inmiddels uitgeblazen. Ooit zal het licht weer schijnen in Dnipropetrovsk, tot die tijd schijnen de sterren.

 

Vorige aflevering

 
     
  Maandag 30 mei 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 212  
 

'Mama, gaan we zwemmen?'

De studente Sara Glejch (1909) schrijft dat de Gestapo al in Marioepol is. Dat is op 14 oktober. In juni is Duitsland gestart met operatie Barbarossa, de inval van Rusland. Dat ze rechteloos zijn geworden is al duidelijk: het plunderen van joodse bezittingen is aan de orde van de dag.

17 oktober krijgen ze het bericht dat alle geregistreerde joden zich melden moeten. Ze moeten hun spullen van waarde meenemen.

Buiten de stad zijn de groeves waar ze doodgeschoten zullen worden. Er is een heel stel Nederlanders aangereisd om bij deze klus te helpen. Uiteindelijk zullen er 13.000 mensen in de massagraven belanden.

Als ze met haar zus en haar kleine neefje ter plekke aankomt liggen de groeves al vol lijken. Ze moeten zich uitkleden en worden onderzocht op spullen van waarde. Vladja, haar neefje, vraagt steeds of ze zwemmen gaan. Als ze over de lijken klauteren wil hij naar huis.

Sara valt als het schieten begint. Ze komt weer bij onder dode en stervende mensen. Ze weet weg te komen, bij familie kan ze tijdelijk onderduiken. Dan weet ze te vluchten naar onbezet gebied.

Sara Glejch overleeft de oorlog. In 2002 sterft ze.

 

80 jaar na het bloedbad in Marioepol tonen de Russen dat er niets geleerd wordt uit de geschiedenis.

Het lot van Vanda Semjonova Objedkova toont dat. Ze overleefde de executies als 10-jarige. Ze wist te overleven door zich te  verstoppen in kelders. 80 jaar later moest ze weer verstoppen in een kelder, voor de Russen. Deze keer overleefde ze het niet.

 

Op de foto: Sara Glejch in 1937. Het leven leek zorgeloos.

 

 
     
     
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls