Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 18

 
     
   
     
     
  Zondag 3 mei 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 54

 

Gewicht: 63,9 kilo

Temperatuur: 36,4 graden. Een kuchje per dag.

 

Voetbal is oorlog

Nu de Nederlandse jeugd weer gaat voetballen gaat de Chinese gokmaffia zetten op Spakenburgse Boys C3 en de D'tjes van Minor Nuth.

In Duitsland leidt het zelfzuchtig gepraat over het herstarten van het voetbal al tot ergernis, ook bij voetbalfans. En ik had hetzelfde toen ik die verontwaardigde voorzitters van Nederlandse profclubs zag. Geen enkel gevoel voor de fans die gestorven zijn, of de fans die geliefden verloren zijn: het voetbal moet door en er moeten natuurlijk rechters bijgehaald worden. Voetbal stelt zich boven overmacht.

Covid19 begon bij vleermuizen. De Italiaanse uitbraak begon bij - wat we nu terug kunnen herleiden - een voetbalwedstrijd. Tegen het Spaanse Valencia. En wat hebben die in het clubwapen? Een vleermuis.

 

De anderen zijn schuld

Maar er is nu eenmaal behoefte aan de schuld geven. Misschien zouden we de schuld eens bij onszelf moeten zoeken. Virussen zijn er in ieder geval niet mee bezig.

 

De mens is beter

De criminaliteit is wel wereldwijd gedaald. Terwijl ons toch al eeuwen gezegd wordt dat als mensen geen werk hebben ze crimineel worden. Het blijkt niet zo te zijn.

Daarbij maakt deze tijd vooral nog iets duidelijk: als mensen na een maand zonder inkomen te zitten hun hele existentie in gevaar zien komen, hun levensonderhoud niet meer kunnen betalen, kan je ook concluderen dat werk niet loont. De arbeider verkoopt zijn arbeidskracht en verdient daarmee geen toekomstperspectief. Precies wat kleine criminelen ook altijd zeggen. En toch is er geen tsunami van misdaad gekomen. De mens is dus aanzienlijk beter dan er altijd gezegd wordt.

 
     
     
  Zaterdag 2 mei 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 53

 

Gewicht: 64,2 kilo

Temperatuur: 36,6 graden

 

Coronaklets

Experts vrezen voor het gevaar dat we na de corona-crisis geen nieuws meer zullen hebben en dat er lege kranten zullen verschijnen. 'Je krijgt Sportjournaalachtige taferelen dan: doorbabbelen terwijl er niets is. En mensen kunnen niet zonder nieuws.' Volgens de nieuwsexperts is dat een situatie waarbij nepnieuws gedijt.

 

Voor studenten is het moeilijk om een kamer te vinden in Amsterdam. Een categorie studenten heeft het echter een stuk makkelijker door de coronacrisis: zij die aan de kappersacademie leren hebben de kamers voor het uitzoeken.

 

Even Amerika: in de VS is een mondkapje een politiek statement geworden. Met is anti-Trump. Pro-Trumpers dragen geen maskers en maken mensen met maskers uit voor communisten. Ik hoop dat we dat ook een beetje in de stemmen komende november gaan terugzien: dat het virus een voorkeur heeft voor domme mensen.

Trump zou overigens zo'n pasgeboren panda meteen in quarantaine plaatsen.

 

Vliegende schotels

Laatst maakte de Amerikaanse defensie een filmpje openbaar met UFO's. Dat zijn ongeidentificeerde vliegende objecten en dan weet iedereen, ondanks dat we er dus niks van weten, direct dat het buitenaardse wezens zijn. Dat is iets als nooit een haaknaald gezien hebben en als je er dan een in de kast van je oma vindt, concluderen dat dat een geheim Bulgaars wapen is om moorden op Londonse bruggen mee te plegen en dat je oma een Bulgaarse huurmoordenaar was.

Laat ik een even bizarre verklaring voor die UFO's geven: het zijn drones uit een toekomst waarin het ons gelukt is de grenzen van de tijd te beslechten. En terwijl een verstandige regering dan verboden heeft om die grens naar het verleden te overschrijden om de causaliteit, de logische volgorde van oorzaak en gevolg, te waarborgen zullen er dan ook pubers en onvolwassen mannen zijn die het niet laten kunnen om effe door het verleden te schieten.

 

Londonse bruggen. Ooit komen ze weer, mistige morgens bij de Albert Bridge. Tot die tijd zul je thuis over het weer moeten klagen.

 
     
  Vrijdag 1 mei 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 52

 

Gewicht: 64,1

Temperatuur: 36,4. Waar las ik dat lichaamstemperatuur geen privacygevoelige informatie meer is?

 

Kim en Trump

Kim Jong Un heeft vandaag weer een feestje en Toscanini slaat de maat van het bijbehorende lied. Benieuwd of Kim III erbij is, net zoals zijn vader Kim II: het programma is ongewijzigd.

We blijven in Azie. Het coronavirus heeft nu meer Amerikaanse slachtoffers gemaakt dan de hele Vietnam-oorlog. En Trump kraamt ondertussen weer eens complottheorieen uit over een laboratorium in Wuhan, iets wat de veiligheidsdiensten ontkennen. Niemand die zo goed is om voortdurend zijn eigen politiek (?) te ondergraven met bij zijn achterban goed liggende samenzweringen: een met opzet verspreid virus.

Zijn rivaal Biden heeft een argument gevonden tegen de aanklachten tegen hem: hij kan het zich niet herinneren en het is nooit gebeurd. Sterk argument. Probeer dat als u zonder licht rijdt.

Maar ik vrees dat bij de toekomstige debatten beide kandidaten zullen vergeten waar ze het over hadden, laat staan waar de ander het over had.

 

De koelakken

Tot besluit: om de coronagolf onder controle te houden nu we gaan versoepelen moet er hard opgetreden worden tegen de onderknuppels die je te woord moet staan op het moment dat je je volgens de regels ziek moet melden. Die dwingen mensen nog veel te vaak tot wel werken en te vroeg weer gaan werken. Het middenkader moet onder controle worden gebracht.

Interessant om te volgen is ook nog het onderzoek naar mogelijke overlap van gebieden met veel coronadoden en gebieden met veel luchtverontreiniging en intensieve dierhouderij.

 
     
   
     
  Donderdag 30 april 2020  
   
   
  Eindelijk weer eens geen corona: Koh-I-Noor Hardtmuth en zijn geschiedenis - Vulpotlood - En een demonstratie, een tijdlijn en een boek.  
     
   
 

Aflevering 51

 

Gewicht: 64,1 kilogram

Temperatuur: 36,7 graden. Conditie top.

 

Medicine Show

Hierboven (in de banner) staat Trumps Daily Medicine Show, daarmee doel ik natuurlijk op Trumps dagelijkse persconferentie die over de pandemie gaat die hijzelf is. Een persconferentie die hem steeds meer ontraden wordt, omdat het averechts voor hem werkt.

Maar ik bedacht me dat misschien niet iedereen weet wat een Medicine Show is. Medicine Shows waren in de Verenigde Staten rondtrekkende shows met zangers, jongleurs en acrobaten waar tussendoor allerlei middeltjes aan de man werden gebracht. Verkoopdemonstraties van wondermedicijnen door kwakzalverige lieden. Later werden deze shows ook op de radio gedaan, meestal met countrymuzikanten.

 

Dr Faustus

Dr Fauci had gisteren zijn zegen gegeven aan een medicijn dat de klachten bij Covid19 wat deed afnemen en voor een eerder herstel zorgde. Bij CNN en andere netwerken was het brekend. Hier zag je er niets over. Dat zegt wel iets over hoe Trump zijn specialisten - en dr Fauci is een wereldwijd gerespecteerde viroloog - heeft gecorrumpeerd. Zij worden door Trump niet serieus genomen maar omdat ze in zijn ploegje zitten neemt de buitenwacht hen ook niet meer serieus. Zo gaat het als je je ziel aan de duivel verkoopt.

De Verenigde Staten hebben enorm aan geloofwaardigheid verloren als zelfs dit soort nieuws nu genegeerd wordt.

 

Iets van wat ik luisterde vandaag

Ik draaide vandaag de 10e van Mahler, dat is een postume symfonie. Eerst de 'officiele' reconstructie door Deryck Cooke. Op de een of andere manier zijn het altijd Britten die de reconstructies van muziekwerken maken. Ik luisterde de uitvoering van Simon Rattle met de Berliner. Daarna de reconstructie van Rudolf Barshai, die niet met de stofkam werkte maar een interpretatie geeft van Mahlers bedoelingen (Barshai schreef ook strijkkwartetten van Shostakovich tot symfonie om en die werden door Shostakovich met een b-nummer in zijn oeuvrenummering opgenomen). De laatste versie bevalt me aanzienlijk beter. Muziek is niet alleen het weergeven van wat er op papier staat, maar ook het weergeven van het waarom van het op papier zetten. En dat is gevoel. Barsai dirigeerde zelf. Met de Junge Deutsche Philharmonie.

Je zou de twee versies kunnen vergelijken met de Russische sterpianisten Richter en Gilels die allebei hetzelfde Beethoven-stuk doen: bij Richter wordt dat wat er op papier staat perfect weergegeven, maar het blijft gortdroog als het papier. Bij Gilels hoor je de natte inkt eraf druipen.

 
     
  Woensdag 29 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 50

 

Gewicht: 64,4 kilo

Temperatuur: 36,5 graden. Symptoomloos.

 

Geluk in tijden van corona

Ik kreeg een enquete van de Erasmus Universiteit naar geluk tijdens corona. Ik kon hun mededelen dat mijn geluk er nog niet onder geleden heeft en ik prima en zorgeloos slaap. Natuurlijk zijn er dingen om je zorgen over te maken, maar niet goed slapen heeft nog nooit een oplossing gebracht.

 

De middenstand negeert het land

Want voor iedereen die klaagt dat er geen perspectief is voor de zaak: dankzij het economisch systeem dat u aanhangt hebben miljarden mensen op deze wereld nog nooit perspectief gehad en zullen het ook na de coronacrisis niet krijgen. Alleen nu hebben ze het: dat als ze ziek worden dat zal resulteren in een min of meer gewisse dood. Zie het dus in perspectief.

 

Als je haar maar goed zit

En de meeste mensen liggen toch wakker over dingen als dat ze niet naar de kapper kunnen. Uit solidariteit met iedereen die niet naar de kapper kan heb ik de afgelopen twee weken mijn haar niet geknipt. Laat het u tot steun zijn: nogmaals, u staat er niet alleen voor.

 

Zoek jezelf zuster

Dan zijn er nog de mensen die al hun hele leven bezig zijn zichzelf te zoeken: kleine tip, kijk eens aan het andere eind van de navelstreng. Die zelfzoekers zijn voor maar een ding bang (nu ze niet meer naar de Himalaya kunnen want daar schijnen je alter ego's zich altijd touringcargewijs te verstoppen), dat ze zichzelf vinden op een camping in Appelscha. Bij de wastafel met plexi tussenschotje.

Ver gereisd kan er niet meer worden, dus in Berlijn vonden ze het een mooi moment om met negen jaar vertraging het nieuwe vliegveld klaar te hebben.

 

De kleine huiskamer quiz

Mooi aan die 1,5-meter samenleving vind ik wel dat de deelnemers aan een talkshow nu buiten beeld zitten, omdat ik geen breedbeeld heb. Ik heb dus een nieuwe huiskamerquiz: wie verkondigt deze onzin?

Even nog een positief stuk over mensen die quarantaine voeren in een tiny house (noem het quarantiny): alles kan als je maar ruimte in je hoofd hebt.

 
     
  Dinsdag 28 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 49

 

Gewicht: 64,1

Temperatuur: 36,7 graden

 

Het heet dan wel The Quaran Times (en de internet nieuwszender The Young Turks (TYT) noemt zich tegenwoordig ook al Quaran TYT) maar dat betekent niet dat het de hele tijd over corona hoeft te gaan. Het nieuwe is er nu wel vanaf.

 

Corona kortjes

Want zoveel nieuws is er niet, ja dat er wat gekken in Berlijn hebben gedemonstreerd voor hun grondrecht op massamoord. In Den Haag kwamen ook wat 5Gele Hesjes bij elkaar. Zonder gele hesjes aan, maar wel met de bekende koningsdag lappen al dan niet omgekeerd. En een geel hesje samen met een alu-hoedje wordt wat veel, dan denken de mensen nog dat het een stel demonstrerende clini-clowns is. Nu zijn het ook clowns en horen ze in een kliniek voor geesteszieken thuis.

 

Na een paar weken gedwongen thuis zitten vallen de meubels natuurlijk uit elkaar. Gelukkig konden er vandaag weer allemaal nieuwe worden gehaald bij de IKEA. Als je zegt dat de huiselijke spanningen toenemen en je kan dan wel nog een IKEA-handleiding aan dan heb je lef. Want dat zijn blauwdrukken voor een huwelijkscrisis.

 

En verder is de criminaliteit zover afgenomen (meer mensen thuis, minder mensen op straat), dat men verwacht dat de criminelen binnenkort ook overheidssteun aan moeten vragen.

 

Voor de toekomst: We moeten af van de marktwerking. We leren voor onszelf wel altijd dat goedkoop vaak duurkoop is en dit behoedt ons van de aankoop van tegen de rot aanzittend ooft. Maar in het groot - in de maatschappij - hebben we het tot norm gemaakt.

En ook leren we altijd van vadertje Staat dat we er voor moeten zorgen dat we een appeltje voor de dorst hebben. Alleen wat zie je dan, dat dat bij de best verdienende bedrijven niet zo is. De aandeelouders hebben de vruchten geplukt, maar het appeltje is er niet meer.

 

Leuk nieuws: ik hoorde van iemand die morgen naar het Concertgebouw gaat, tenminste virtueel dan, een concert gaat bekijken. Omdat hij daar normaal met de tram naartoe gaat doet hij dit nu ook. Met een gefilmd verslag van een rit van de desbetreffende lijn. Een plek waar je tussendoor even virtueel bitterballen kunt eten is er nog niet. Die zullen dan maar thuis gemaakt moeten worden (degene woont in Duitsland, daar liggen ze niet in de vriezer in de supermarkt). Met een beetje fantasie kom je een stuk verder.

 
     
  Maandag 27 april 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 48

 

Gewicht: 64,8 (sinds ik intensief sport neemt het toe)

Temperatuur: 36,4 graden

 

40 dagen

Quarantaine komt van 40 dagen in het Italiaans. Het was de tijd dat schepen voor Italiaanse havens moesten liggen voordat ze geacht waren pestvrij te zijn. Ik ben dus nu zeker pestvrij.

 

Onderop de stapel

De selfie van vandaag is natuurlijk een verwijzing naar de RAF-foto van Hanns-Martin Schleyer, alhoewel die natuurlijk in veel minder prettige omstandigheden opgesloten zat. Overigens was dat een zaak waar de Duitse justitie enorm blunderde: twee dagen na de ontvoering van Schleyer hadden plaatselijke Keulse agenten de woning waar hij zat al op het oog. Een agent stond zelfs voor de deur van de woning en had zo'n aan zijn water-gevoel*. Men gaf het door en geen van de aangeleverde gegevens werd gecontroleerd, het briefje raakte onderop de stapel.

Hebben ze daarna maar niet meer al teveel aandacht aan besteed. Want voor je het weet heb je een complottheorie gaande.

Maar zo gaat dat altijd met dat soort zaken. Voor corona ligt de oplossing ook ergens onderop een stapel.

 

[tekst loopt verder]

 

 

Wilhelmus

Men zou olv het Concertgebouw Orkest vandaag om tien uur op het balkon het volkslied zingen. Mijn straat was eensgezind stil.

En nu hebben we toch niet het ergste volkslied: we zingen niet als al die anderen hoe trots we zijn, hoe zuiver ons bloed is, dat ons land mooier is dan al de andere en dat wij ver verheven zijn boven wie niet bij ons hoort.

We zingen van andere komaf zijn en trouw zijn aan een vreemde heerser en van in opstand komen tegen tirannie. Menigeen die niet van hier komt zou zich daar toch ook in moeten kunnen vinden. In de beleving van het Wilhelmus kan je van Turkse bloed zijn en trouw zijn aan Erdogan. Nu de opstand tegen zijn tirannie nog.

 

Koningsdag

Afijn Koningsdag dus. Eentje waar Karst Tates ook niet veel aan gevonden had. Alhoewel de buitenmensen (homo foris) druk waren met op drukke plekken doen alsof ze ommetjes maakten. Gekke plek om de hond uit te laten, het tuincentrum.

En de buurman zei dat hij dat digitaal borrelen maar slappe hap vond en ik vroeg hem of hij dan wel eens analoog had geborreld. Hij kende die term niet helemaal en antwoordde dat hij dat gister nog op de plee had gedaan na de bonenschotel.

En voor de rest, de andere dagen van het jaar gooien ze hun zoldertroep toch ook gewoon op Marktplaats? Maar ja dat echte Nederlandse erfgoed de vrijmarkt: die typische traditie die begint met overal 'bezet' neer te kalken.

 

*] - Uit een latere verklaring bleek dat er ook nog een agent had aangebeld net op het moment dat er maar een gijzelnemer aanwezig was.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls