Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 17

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 1 mei 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 194  
 

Modespecial

Menig keer als ik 's ochtends sta te worstelen om mijn voeten door de extra smalle pijpen van mijn broek te krijgen, vervloek ik het feit dat ik niet gewoon een kaftan draag. Hup aan en de koffie staat al te pruttelen.

Datzelfde heb ik als ik naar buiten moet, dat gefrunnik met veters die door gaatjes en om haakjes moeten en altijd in de knoop zitten. Hetgeen ook niet anders kan: veters hebben maar een manier om niet in de knoop te zitten tegen oneindige manieren om dat wel te zitten.

Dan denk ik aan slippers. Onder mijn kaftan.

 

Een ding vraag ik me wel altijd af: hoe ga je naar de wc? Gooi je dan het hele ding over je hoofd en plast blind? Of is die zo breed dat je hem over de pot kunt draperen?

Tegen de tijd dat ik daar over nadenk hoeft het voor mij al niet meer en vind ik het toch een dracht voor als je huwelijk gearrangeerd wordt. In de disco maak je het er niet mee. Met je bepiste badslippers.

 
     
  Zaterdag 30 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 193  
 

Shitcoin

Bij Bitcoin vertrouw je op niets anders dan het vertrouwen van de ander.

Een gerucht of een tweet van Elon en heel je belegging is weg en je bent niets anders dan de eigenaar van een zucht wind. Bezitter van de schaduw van een gesloopt gebouw.

 

In de Centraal Afrikaanse Republiek is het nu een wettig betaalmiddel. Een land dat op een na het minst ontwikkelde ter wereld is en waar het internet meer niet functioneert dan wel.

Mocht het vertrouwen plots weg zijn moeten ze eerst een telefoonlijn zien te vinden om bij het internet in te bellen.

Een zucht wind.

 
     
  Vrijdag 29 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 192  
 

Zuurstof

De Russen willen niet meer samenwerken in het ruimtestation ISS. Ze willen een eigen Russisch station. En Poetin wil onafhankelijk naar de maan. En als hij zelf gaat wil iedereen daar graag bij helpen.

 

Als dat ruimteprogramma zo voortvarend verloopt als de terreinwinst in Oekraine gaan daar kosmonauten bij omkomen. Als de raketgeleerden net zo weinig de waarheid vertellen als de generaals zullen de raketten uit de lucht vallen. We zullen live kunnen zien hoe de maanreizigers op de maan sterven. Hoe gaat een ontbindingsproces zonder zuurstof eigenlijk?

Een vraag die ook voor Rusland opgaat.

 
     
  Donderdag 28 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 191  
 

The Harlem Shuffle

Ik was in Haarlem. Het vaste rondje, frieten van het Friethoes (die goed waren maar ook weer niet zo goed als de baas wou doen geloven), eten in het park in de Transvaalbuurt. De Sint Bavokerk (die toen het nog een kathedraal was mooier was, de Reformatie heeft meer kapot gemaakt dan u lief is), Teylers Museum (waar de medewerker bij de kassa een voorbeeld voor heel Nederland is hoe je informatie geeft, diensten verleend en proactief denkt, daar kunnen geen tien cursussen tegenop) en koffie in de woning van Willem Bilderdijk (die zelf niet thuis was en het personeel dus onbeperkt Elvis draaide).

 

[Tekst loopt door]

 

 

Op de een of andere manier kom ik daarna nog altijd even in het Kruidvat alsof we die in Amsterdam niet hebben.

Ik zal Haarlem wel nooit echt leren kennen, een boekenwinkel bezocht ik er nog nooit.

O ja: het station (een van de mooiste van het land en gewoon een gebouw waar treinen stoppen zonder vreetgoot extra large aspiraties).

En de fietsers. Als ze je bijna omrijden omdat je niet uitkijkt, zeggen ze geen kankerlijer maar lachen je vriendelijk toe. Het is een fijne stad, Haarlem.

Ga er eens wonen zodat er hier weer wat plek komt.

 
     
  Woensdag 27 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 190  
 

HOELANG ZAL MEN mensen nog vragen of ze het gemist hebben. Heeft u het gemist, koningsdag? En dat mensen dan blijven zeggen dat ze het zo gemist hebben.

'En hebt u het gemist een harinkje aan het strand?'

'Ja dat hebben we wel gemist.'

'Een nieuwe haring, dat hebt u ook gemist?'

'Ja dat hebben we wel gemist ook.'

Of ik het gemist heb, koningsdag? Geen minuut, voor geen meter.

 
     
  Dinsdag 26 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 189  
 

Het is als de schimmelontwikkeling op Franse kaas. Geel is Macron, blauw is Le Pen, de schimmel. En misschien ziet het eindresultaat er heel pluizig en knuffelbaar uit, het is giftig.

 
     
  Maandag 25 april 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 188  
 

Hypocriet

[1]

De waardedaling van de lira trekt nu zo'n diep spoor door de Turkse samenleving dat de Turken nu al deuren beginnen te eten. Zo is de deur van de Hagia Sophia al grotendeels opgegeten.

Volgens een woordvoerder ligt het anders: 'De deur wordt opgegeten omdat de gelovigen denken dat hij heilig is. Ze maken gaten in de deur en eten stukken hout op.'

 

En ik maar denken dat het vereren van voorwerpen afgoderij is binnen de islam. Een vorm van animisme zoals het aanbidden van een zwarte steen. 

 

[tekst loopt door]

 

 

[2]

'Het neutrale Zwitserland wil niet dat zijn oorlogsmateriaal in een conflictgebied terecht komt' en daarom kan Duitsland geen wapentuig aan Oekraine leveren omdat het gebruik maakt van Zwitserse munitie.

Als je niet wilt dat je kaas in fondue met ananas terecht komt moet je geen kaas verkopen.

 

[3]

De vogelgriep. Dan zijn de refo's er wel altijd als de kippen bij voor een vaccin.

 
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls