vorige

deze week

mail
(c) 2000-2014
Dieter Bruls

WEEK 15
 
ZONDAG 13 APRIL 2014
 
 
ZATERDAG 12 APRIL 2014
 

De wereld in ansichten

Het zijn niet de foto's van de gasaanvallen in de doormodderde loopgraven, de rottende korpsen in Vlaanderens velden, de ratten die maar niet aan het geweten wilden knagen van de vendelzwaaiers thuis, maar die ene foto van die jongen - 13 jaar oud - die de perversheid van de Eerste Wereldoorlog voor mij het meest toont. De baard nog niet in de keel staat hij daar in een te groot uniform de trots van het vaderland te zijn. Een vaderland dat dus alles behalve vaderlijk bleek te zijn.

Vielen we laatst over FC Barcelona dat jonge jongetjes aan zich bindt voor toekomstig voetbal, hoe zeer voetbal ook oorlog moge zijn, dergelijke jongens in het leger inlijven dat is een belofte van een jong graf.

Maar het was niet alleen zijn jonge leeftijd die hem tot held maakten, hij maakte ook nog eens negen gevangenen. En werd daarom voorgedragen voor La Medaille Militaire.

De ansichtkaart mag dan nog een uiting van de populaire media zijn, die nogal eens wil doordraven in vaderlandsliefde, op het internet vond ik al snel meer afbeeldingen, waaronder een met een hoge geriatrissimo. Verder was er niet veel te vinden over de jonge held Gustave Chatain. Slechts foto's. Geen letter over zijn leven. Niets over wat er van hem geworden is. Je kunt niet anders verwachten dat er niet veel meer is en dat men van zijn vroege dood maar geen groot mediafeit heeft gemaakt. Er was vast wel ergens een compagniehond die de show een week kon stelen. En zo verder.

Kijk hem daar staan, in dat uniform met gouden knopen en rode biezen. De oorlog was nog een jongensdroom, toen en de soldaten in hun uniformen golden als de droom van alle meisjes. Tenminste dat wilden vooral de soldaten zo graag geloven.

Zijn voeten zullen de schoenen nog niet gevuld hebben. De windsels om de benen - alleen officieren kregen laarzen - hielden mede de broek op zijn plaats. Slagersknecht - ik stel me dit soort jongens altijd als aankomende handwerksgezellen voor - laat staan slager, zal hij wel nooit meer geworden zijn. Afgeslacht is het voor de hand liggende woord.

Eigenlijk was het een affront voor het Duitse leger dat ze zo'n sneuzel tegenover zich moesten vinden, maar die zullen zeker hun eigen Gustave's wel hebben gehad, Gustaph geheten.

 

In 1915 werd de kaart verstuurd. De eerste kerst die men weer thuis zou zijn was al voorbij. De kaart ging niet per legerpost, werd niet tussen de schrapnels gepend, er werd gedankt voor de bloemen. En bloemen die stuurde men niet meer naar de loopgraven, die waren niet berekend op geraniumbakken aan de trenches, daar groeiden slechts klaprozen.

Mijn Frans is niet zo goed, maar toch duidelijk beter dan het handschrift waarin het geschreven is. Er is sprake van een Madam Idalie Dumaine (?, niets gevonden) wonend op wat het kasteel van Villefargeau moet zijn. Dat Chateau ligt in de Yonne in de buurt van Auxerre. Niet alleen staat de plaatsnaam in het adres, in het geschrevene komt die ook nog twee keer voor. De afzender, ene Martin en of dit een achternaam is wordt mij niet duidelijk (de 'e' aan het eind van een woord wordt een verlengstreep), vraagt of de geadresseerde een oogje wil houden op de arme echtgenoot of echtgenote. Gezien de bloemen waarvoor bedankt wordt moet de afzender welhaast een vrouw zijn, mannen ontvingen geen bloemen van vrouwen in die tijd (en eerlijk gezegd - noem mij ouderwets - heden hoort dat ook niet).

De man zal wel ingekwartierd zijn geweest in het kasteel, als officier, veilig ver achter de linies die toen bij het hondervijftig kilometer vergelegen Verdun strandden in massamoordend landjepik en dat verklaart de kaart: alleen dames van mannen die de oorlog door konden komen met bemeelijd worden, stuurden kaarten van slagerjongens waarbij alle hulpmiddelen moesten worden ingezet om de roodgebiesde broek hoog te houden.

De rest verwachtte slechts post, die ene gevreesde brief waarvan er nog vele verstuurd zouden gaan worden: ook een aan de ouders van onze onbezonnen dappere Gustave Chatain. En de kranten zouden die dag slechts melden À l'Est, rien de nouveau.

 
VRIJDAG 11 APRIL 2014
 
Avondje Svejk
Universiteitsbibliotheek, Amsterdam en het Ceske Centrum presenteerden in samenwerking met Uitgeverij Pegasus een avond rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog, met aandacht voor Jaroslav Hasek en zijn creatie de brave soldaat Svejk en dit werd ook nog gekoppeld aan Bohumil Hrabal in verband met de uitslag van een wedstrijd rond het vertalen van een van zijn verhalen. Daarnaast werd een boek met drie verhalen van Hasek (in vertaling van Kees Mercks, die ook nog eens volgende week 70 wordt) gepresenteerd.
Een vol programma dus (drie boeiende lezingen waren er ook!) en ondertussen probeerde ik of je Svejk herkenbaar kan tekenen en daarbij toch los te komen van het origineel van Josef Lada. Ik zal eens voorstellen dat ik de Oersvejk wel wil illustreren.
 
DONDERDAG 10 APRIL 2014
 
Dagtweet: 'Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Ihren Arzt oder Apotheker. #tagderdeutschensprache' @villadesroses
 
Onder de gordelse twisten
Klein media-opstootje vandaag, met volgend Twitterpiekje: de Gemeente Amsterdam suggereert een ander woord voor 'Bezet' te gebruiken voor het confisceren van een stuk openbare ruimte, dit in verband met de vrij snel op Koningsdag volgende Bevrijdingsfestiviteiten en de gevoeligheden die dat woord zou kunnen opwekken. Verstandig om er zelf over te beginnen, want al jaren klagen anderen er meesmuilend over.
Een bakker op de Haarlemmerdijk was er voor dat verzoek duidelijk te vroeg bij: die plakte zijn aanzegging tot bezetting meteen maar over een poster over vroegtijdige zaadlozingen. Benieuwd of u nog zin heeft in broodjes banketbakkersroom.

Nu is het hoe dan ook een gek feestje. We hadden een erin gehamerde Koninginnedag, die moest opeens verplaatst worden vanwege een nieuw staatshoofd en de eerste keer dat het gevierd wordt moet het meteen op een andere dag omdat de bijbelbelters het weer eens winnen van de grachtengordelaars, je broek zakt ervan af. Ze konden op 4 mei ook al niet een minuut stilte in acht nemen, vanwege de zondagsrust.
Blijft nog de vraag welk ander woord je dan wel moet gebruiken ipv bezet? Veroverd, ingenomen, ingelijfd, door referendum verkregen? Persoonlijk vind ik bezeten koninklijker dan bezet, maar dat zal ook wel weer op bezwaren stuiten.
Misschien moeten we het woord bezet in deze wel gewoon handhaven en elders vervangen: 'In 1940 hebben de Duitsers ons land gereserveerd.'
 
WOENSDAG 9 APRIL 2014
 
Jan Peter Schmittmann is een laffe moordenaar
(en zijn vrinden vinden dat inspirerend!)

Ik had me ooit voorgenomen een aantal dingen niet te doen: doden natrappen, dingen over rouwadvertenties en mensen aanvallen die niet (al te zeer) in de publieke belangstelling staan. En dat ga ik nu allemaal doen, dus u kunt nog stoppen met lezen.

Jan Peter Schmittmann heeft zelfmoord gepleegd, zegt men. Het zou kunnen, maar Schmittmann is in eerste instantie een moordenaar. Hij vermoordde zijn echtgenote en zijn dochter. Zijn andere dochter liet hij met alleen maar rouw achter.
In de rouwadvertenties niets van dat alles, hij wordt geroemd als een inspirerend voorbeeld door al zijn zakenvriendjes. Ik neem aan dat hun echtgenotes en kinderen inmiddels proberen de villa's te ontvluchten voordat zij ook overhoop worden geknald. Zo niet: nu gaan! Laat achter je schoenenkast, neem de benen.
Niets dan lof voor die man, van zijn bank de ABN-Amro, die dus blijkbaar gezinsmoord ondersteunt en door Richard Krajicek met zijn Foundation, die waarschijnlijk sportieve massamoord faciliteren. Van zijn vrindjes. Vrouw en dochter worden - als ze al genoemd worden in de rouwadvertenties - in kleiner font genoemd, meestal zonder naam, slechts in hun functie van familiair aanhangsel als echtgenote en dochter. De overlevende dochter wordt meer bij naam genoemd, maar alleen met het grote verlies van haar vader gecondoleerd. Niet met het verlies van zijn slachtoffers: haar moeder, haar zus.
En nee, ik hoef niets te horen over psychische klachten, ook daarmee praat je een gezinsdrama niet goed. Nooit. Ook bij bankdirecteuren niet.

Als ik die ene nabestaande was, mochten zijn vrinden hem komen ophalen, in een vuilniszak als iemand anders geneigd zou zijn hem daar in te proppen. Hij kwam niet in de kerk of waar dan ook naast de anderen te staan, hij kwam niet op de begraafplaats: u bent gewaarschuwd! Mocht ik enige wettelijke verplichting hebben, liet ik hem in een naamloos massagraf naast een vuilnisbelt flikkeren. Of in zee, ergens waar haaien zwemmen. En zou er zo'n Richard Krajicek Foundation zijn die zijn nagedachteis zou willen eren, mochten ze mijn bijdrage in dikke letters op hun buik schrijven.
Met zelfmoordenaars ga je netjes om, met moordende zelfmoordenaars niet. Ook een bank niet.
 
DINSDAG 8 APRIL 2014
 
 
MAANDAG 7 APRIL 2014
 
Dagtweet: (Nav weeralarm): '@BlindedarmB het is verschrikkelijk! Ik wil een stille tocht organiseren, maar ja, het regent.' @jo_lan_da_
 
 
 


 

Laatste week is nu week 16 van 2007 (aanklikbaar onder logo)
PERMALINKS

Forum: Tsjechië - Fotografie: Thomas Schlijper - Katrien Mulder - Studio Koning - Kunst: Jos van de Munckhof - Kim Bosch - Myra Beckers - Roel Köhlen - Muziek: Rattenkwaad - Tekst: Simon Vinkenoog (+) - Bert Bakker - Juul Verheijen - Ton Verheijen - Jannie Heymans - Weblog: Lisa Fikesjova

 • De buurman: 'Ik heb niks tegen Bach, alleen dat geluther eromheen!'

 • De VVD gelooft echt dat er mensen thuis zitten en plots denken 'Hé laat ik eens kiezen voor armoede!'

 • 'Mogelijk haren gevonden in het oerwoud.' Leuk hoor kranten om dan te vervolgen met: 'Het reddingsteam kamt nu het hele gebied uit.'

 • 'Erg hé dat misbruik van bisschop Gijsen. Die man had het al zo zwaar en hem dan ook nog misbruiken!'

 • Een huis verbouwen leuk vinden is ADHD zonder pillen behandelen.

 • 'Nee, we missen niks hier in het buitenland. Alleen een Nederlandse supermarkt om de hoek...'

 • ...Hoe Nederlanders van elk buitenland toch altijd weer een ontwikkelingsland weten te maken.

 • Naar een verjaardagsfeestje gaan en jezelf beloven dat je naar huis mag zodra er iemand zegt 'Mijn kinderen zijn mijn alles.'

 • Het Magnum-ijsje bestaat 25 jaar. Wordt het niet eens tijd voor een monument...

 • ...voor alle slachtoffers?

 • Nog zowat: op het Van Randwijk-monument in Amsterdam zou eigenlijk moeten staan: 'Want een volk dat voor poffertjes zwicht/Zal meer dan lijf en leden verliezen/Dan groeit men dicht' (vanwege de poffertjeskraam ernaast).

 • Voor Jakhals Eric: bierflesjes in de Amstel flikkeren mag niet. Amstel in bierflesjes blijkbaar wel.

 • De buurman: 'Een cursus voor mannen 'De man in jezelf zoeken'! Dat vind ik zowat voor wijven...'

 • Zodra iemand zegt 'Onthou die naam' weet je dat je hem nooit meer zult horen.

 • Je zult het altijd zien, dan vinden ze die MH370 en dan is iedereen dood.

 • Mooi woord voor de Tag der Deutschen Sprache: Maut (=tol). Als in Autobahnmaut.

 • Zie het zo: even de Mattheüspassion doorstaan en de pepernoten liggen alweer in de winkel.

 • Grootste nachtmerrie: dat er ook recitatieven in het echte leven zouden zijn...

 • ...Dat er bij de bakker iemand een halfje wit staat te countertenoren.

 • Van die moderne Nederlandse zingmeisjes ga ik altijd spontaan meepuffen en persen...

 • Boek klaar. 'Tips voor luie mensen.' Dun. Onbeschreven pagina's...

 • ...behalve dan het hoofdstuk 'Hoe luiheid te simuleren.'

 • De buurman: 'Ja mensen de Josti-band moet u nu ook gewoon kopen. Als download...'

 • ...en als die 'Snap je?' erachter zegt dan snap je het wel.

 • Pieter Waterdrinker bij P&W over Rusland leidt toch elke keer weer tot een geboortepiek.

 • 'Ja Pasen hè? Paaseieren! Aanstaande zondag gaan we alvast proefzoeken met de kids!'

 • Ik zit er echt op te wachten totdat mijn rekenboekjes verfilmd worden...

 • In een betere wereld had Stromae een frietkot gehad. Zo eentje dat slecht loopt.

 • Als de hele evolutie ertoe leidt dat Hall and Oates bestaan dan is project Aarde gewoon mislukt.

 • 'Een jaar geleden wisten we nog nauwelijks wie jullie waren.' En dat weten we nog steeds niet.

 • Mix er een housebeat onder, onder die signalen van de MH307 en je hebt wat.

 • Nomen is niet altijd omen. Zo gaat Sharon Dijksma over mest.

 • Elke keer als Oscar Pistorius huilt sterft er ergens ter wereld een vrouw tgv huiselijk geweld.

 • Steeds als ik Partij voor de Vrijheid hoor moet ik eerst denken.

 • 'Komt allemaal door de sociale media, dat extreme weer.'

 • Nieuwe cd Gerard Maasakkers: 'Liedjes voor bij de brandstapel'...

 • '...alsof je een pot augurken leeg giet, de peperkorrels en de uitjes uitsorteerd en daarna alles weggooid!'

 • Uit het condoleanceregister voor de pater: 'Ook sterkte voor vrouw en kinderen en de rest van de fam.'

 • Er zijn meer vijfde Beatles dan dat er eerste, tweede, derde en vierden zijn.

 • Weeralarm. 'Jaha, je zal maar door een regendruppel geraakt worden!'

 • De buurman: 'Game of Thrones: seks en fantasy. Dat hebben we thuis ook, zonder dat 'en' dan...'