Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 13

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 4 april 2021  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 194 [390]  
 

Sonntag 20:15

Goede Vrijdag is in Duitsland een feestdag, niet dat er gefeest wordt maar in de zin dat alles dicht is, het lijden Christus indachtig. Ook de televisie is stemmig in mineur.

Paaszondag is dat alles weer voorbij, dan wordt er niet meer gestorven aan het kruis maar dan wordt er weer ouderwets gemoord op tv. Dus is er gewoon Tatort.

Tatort is in Duitsland cult. Het is een nationaal zondagavond gebeuren slechts vergelijkbaar met samen voetbal kijken. Mensen beleven het samen, ook in cafes waar hele clubs bestaan met eigen regels, er worden voorspellingen gedaan en in de zomer wordt er buiten op pleinen gekeken, zo mogelijk met barbecue erbij.

Mede om die reden wellicht snijdt Tatort steeds vaker actuele thema's aan, soms ondersteund met een aansluitend discussieprogramma over het onderwerp hetgeen dan weer voldoende gespreksstof geeft voor zij die samen kijken of voor de volgende dag op het werk.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de fanatieke corona complotdenkers aan bod zullen komen.

 
     
  Zaterdag 3 april 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 193 [389]  
 

Omzichtig

Het was Wopke Hoekstra die dat functie elders van Omtzigt suggereerde. Maar Rutte neemt het op zich omdat anders het CDA verloren is voor het kabinet: het zou zich anders in een stammenstrijd storten. En daarom kan hij zich er verder maar beter niet teveel over herinneren, want dat maakt de leugen gecompliceerder.

Dat je Omtzigt kwijt wil dat is logisch voor beiden en eigenlijk zou je daar gewoon eerlijk over moeten kunnen zijn. Dat Rutte Omtzigt als minister zou willen dat is een leugen die ik zag aankomen. Alleen binnen het CDA ligt het aansturen van een andere functie voor Omtzigt zeer gevoelig.

 

Het is rommelig dat ze die opmerking van Hoekstra niet buiten de notulen hebben gehouden. Dat had een assistent moeten zien en schrappen. Maar Kaag zag er wel wat in en had het politieke vermoeden dat ze Rutte hiermee onder druk kon zetten.

Dus Rutte dekte wat Kaag lekte en Hoekstra bekte.

 

Gevolg: Kaag heeft Rutte in de tang en Rutte Hoekstra. En als je er goed over nadenkt Hoekstra Kaag (want zij loog). Hoe je het ook went of keert: er zijn kabinetten op een minder sterk fundament gebouwd.

Ook zonder Segers.

 
     
  Vrijdag 2 april 2021  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 192 [388]  
 

Sint Dismas

Ik was bij Bijbelverhalen vroeger altijd het meest geinteresseerd in de bijfiguren: hoe ging het nou verder met die herders, werden die ook heilig en waarom hoorden we in dat hele boek niets meer over die drie koningen? En Jozef? En Johannes de Doper was die plots gestopt met dopen?

Zo ging bij die hele stervensscene op Golgotha al mijn aandacht uit naar die twee andere gekruisigden. Dismas en Gestas, namen die ze pas in het Evangelie van Nikodemus kregen, maar goed dat is een stukje bijbel dat apocrief is (alsof de rest allemaal zo waar is).

De eerste, Dismas (zie schilderij: net als een IKEA-kast, zonder spijkers), had berouw, de ander, Gestas, niet. Maar ook die eerste werd niet heilig verklaard, behalve dan in wat kerken die van de paus los zijn. Dismas is zelfs de beschermheilige van de grafdelvers, dus de zegen rust daar niet echt op.

Het eerste graf waar hij voor verantwoordelijk was werd dan ook van binnenuit geschonden. An inside job.

 
     
 

LINKS - Voor iedereen die meent basgitaar te kunnen spelen doet Paul Gray het nog een keer voor. En droom nu maar lekker verder over je basgitaar.

Pasen zal ook wel weer iets met verzoening zijn. Mai Thi Nguyen-Kim, die Chemikerin des Vertrauens van MaiLab laat een verzoenend licht schijnen over de voortwoekerende coronadiscussie (Duits!).

Tot besluit Leipzig 90 jaar geleden, 1931. Een tramrit van een half uur dwars door de stad.

 
     
  Donderdag 1 april 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 191 [387]  
 

Et tu, Sigrid?

De spontane foto van Kaag dansend op de tafel bleek achteraf helemaal niet zo spontaan. Maar gewoon gearrangeerd.

Van de foto van Ollongren met de papieren begin ik ook steeds meer te betwijfelen of die ook zo spontaan was. Of die eveneens niet gewoon een opzetje van Kaag was om Rutte in diskrediet te brengen.

Freule Kasja zou er wel mee weg komen nadat ze een positieve coronatest had gehad.

Was Kaags doel Rutte functie elders?

 

[tekst loopt door]

 

 

En nu, Sigrid?

Tja hoe gaat dit verder? Vandaag wordt hij gekruisigd, en gedurende de paasdagen staat hij weer op uit de dood. En was het allemaal 1 april.

Alles is wind, het waait wel over.

 
     
  Woensdag 31 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 190 [386]  
 

Zo blijft het terras toekomstig ook leeg

Uitjes zijn tegenwoordig op de Nieuwmarkt in Amsterdam op een bankje gaan zitten, je verbazen over de nieuwste mode en een hele hipsterige koffie met een gefermenteerde gember augurkensap (Herbal Moscow) drinken. Iets wat je op een stedentrip ook wel eens doet. En zonder alle toeristen daar is het ook net alsof je in het buitenland bent.

De prijzen dragen ook aan het gevoel bij.

 
     
  Dinsdag 30 maart 2021  
     
 

De Exota-affaire

 
     
   
  Aflevering 189 [385]  
 

God is overal, maar of hij Urk kent?

Dat godsdienst hypocriet is vermoeden veel mensen, maar als de religie het zelf weer eens bevestigt sta je toch te kijken: als het kiezen is tussen vrijheid van godsdienst en solidariteit met de medemens laat men in Urk en Krimpen aan de IJssel het woord van de Grondwet boven dat van de Bijbel gaan.

Dus dan is zo'n seculiere wet opeens veel belangrijker dan het Bijbelse gebod uw medemens lief te hebben. En in normale mensentaal noemen we dat dus hypocriet.

 
     
  Maandag 29 maart 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 188 [384]  
 

Tempo Team

Ze wilden haast maken met de vaccins. Maar het lukt niet. En er zijn redenen van niet erg overtuigende aard.

Wat moet je doen om tempo te maken? De mensen die echt willen eerst laten. Niet de zeurders, de zeikers, de krentenwegers. De bakerpraatjes-papegaaien. De mensen die elke zin met ja maar beginnen.

Ik wed dat er 2.000.000 mensen zijn die deze week alle tijd willen maken voor een prik. Die daarvoor best naar de andere kant van het land willen reizen, ook een paar uur willen wachten en die het niet uitmaakt wat er geprikt wordt.

En voor de week erop staan er weer 2.000.000 klaar. En de derde week ook. Doe dat een maand en we naderen het minimale aantal voor kudde-immuniteit. En dat is waar het nu om gaat.

Dat is stukken meer effectief dan marchanderen met mensen die op dinsdag niet kunnen vanwege de bingo en alleen dan als tante Mien tegelijkertijd ook en alleen als er niet met dat van Facebook geprikt wordt en nee toch niet want dan komen Henk en Ellie een bakkie doen, en wat, maar dan moet ik overstappen. En dat kost een extra strip.

8.000.000 in een maand en dan wil ik best de laatste zijn. Ik teken ervoor.

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls