Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 9

 
     

Voorpagina

 
     
     
  Zondag 6 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 139  
 

ZOU IK OOK eens met Poetin bellen?

En u ook?

Wereldleiders hebben geen realtiteitszin omdat ze alleen praten met ja-knikkers en hielenlikkers en nooit met normale mensen. Normale mensen zonder angst voor hun.

 

Of ben ik nu onrealistisch? Want tussen hem en mij zitten onoverkomelijke hordes van getrouwen, eeuwig angstige middenkaders. Zij die elke dictatuur in het zadel houden.

 
     
  Zaterdag 5 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 138  
 

Orthodoxer dan de pope

 

 
   
 

Ik hoorde gisteren over een Russische mevrouw - pro-Oekraine en fel anti-Poetin - die uit haar wandelclubje was gezet. Puur op basis van haar nationaliteit.

Dan hanteer je dus precies dezelfde maatstaven als diegene die je denkt te bestrijden.

Vandaag wilde ik naar de Hermitage voor Malewich. Dat was afgelast, de Hermitage in Amsterdam houdt op te bestaan. Terwijl Malewich toch een Oekrainer was, geboren in Kiev. Het houdt op vanwege de nauwe banden van de opperste baas in Peterburg (ik zeg nog steeds Leningrad) met Poetin. Dat is logisch en terecht, maar gooi Vitesse dan ook uit de voetbalcompetitie.

Dan las ik nog over een klassieke muziekfestival dat niet door ging omdat er alleen Tsjaikovski en Stravinski op het programma stond. Juist de muziek die ik onder andere op de dag van de inval luisterde om me ervan te doordringen dat de Russische cultuur wel de moeite waard is. Zelfs Otto Frank las ondergedoken in het Achterhuis nog Duitse dichtkunst. Om dezelfde reden.

 

In de boekenwinkel stuitte ik op een boek van Timothy Snyder (de fabuleus door Nora Krug geillustreerde uitgave) met zijn verhandeling over tirannie (Over tirannie, zo heet het boek ook en helaas heb ik me tijdelijk een boekenstop opgelegd). Een van zijn tips: onderhoud internationale contacten.

Dus ook met de gewone Rus: hun wereld staat al genoeg onder censuur. Hongerige moet men voeden, dorstige laven. Zij die geen toegang hebben tot informatie, informeren.

En zij die geen vrienden meer hebben, bevrienden.

 
     
     
  Vrijdag 4 maart 2022  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 137  
 

Stroom

Toen ik gisteravond na het schrijven van onderstaande Liveblog in bed ging liggen was dat in de wetenschap dat ik in alle rust in slaap zou vallen. Als er al een ramp stond te gebeuren zou ik dat bij het ontwaken wel merken. Ik laat Poetin geen meester over mijn slaap zijn.

Ik lag nauwelijks toen het bericht kwam dat de situatie onder controle was, de brand geblust en het actuele gevaar geweken.

Bij het ontwaken las ik dat de centrale nu in handen van de Russen is. Nu de Russen het trucje kennen gaan ze het meer toepassen en met maar een centrale minder kan Oekraine niet meer in de eigen elektriciteitsbehoefte voorzien.

Dus allemaal minder stroom gebruiken. Zodat we Oekraine meer kunnen leveren.

 
     
 

>>KLADBLOK WERELD<<

K E R N C E N T R A L E - liveblog

 • Deze ramp zat er al de hele dag aan te komen: de kerncentrale van Zaporizja staat in brand.

 • Werd al de hele dag gericht door de Russen beschoten.

 • Die centrale zorgt voor een groot deel van de elektriciteit in Oekraine. En heeft het vermogen van 10x Tsjernobyl.

 • De centrale brandt nu dus. De Russen schieten door. Goed geblust kan er niet worden vanwege de beschietingen.

 • Er schijnt nog geen al te grote schade te zijn, een trainingsgebouw staat in brand, de naastgelegen reactor was voor onderhoud stil gelegd.

 • Bij Tsjernobyl zorgde de ene ontplofte reactor ook niet voor een kettingreactie.

 • Maar daar kon de brandweer met gevaar voor eigen leven blussen en het is de vraag of brandweermensen dat met de kennis van toen en onder de huidige omstandigheden weer zullen doen.

 • Verhoogde stralingsniveaus zijn er nog niet gemeten.

 • Beter lijkt me de verdediging van de centrale nu maar op te geven en daar te capituleren.

 • Poetin zal op de lange duur zijn zin toch niet krijgen en aan een kernexplosie zal het land nog eeuwen lijden en grote delen zullen onbewoonbaar zijn ook als Poetin allang tot mest vermalen is.

 • Als de wind richting Rusland staat, hebben zij er ook stevig mee te kampen. Bij Tsjernobyl hebben ze dat voor Moskou kunnen afslaan met een kunstmatige regenbui, waardoor een ander gebied verziekt werd.

 • En die wind was een kort moment, het meeste ging een andere kant op.

 • Dit is tien keer zo veel. Dus dan komt smetzieke Adolfimir Poetler nooit zijn bunker meer uit.

 • Persoonlijk denk ik dat het beter is dat die milities uit die twee satellietstaatjes helemaal niet meer meedoen aan de oorlog. Laat er meer geregelde troepen komen, in de hoop dat die niet op wodka werken.

 • Dit is het gevaar met Russen. Russen zijn fatalisten zei iemand me ooit. Mensen die in het noodlot geloven, het als onvermijdelijk zien.

 • Dat verklaart een gedeelte van hun passiviteit tegenover het regiem: je kunt er toch niks aan veranderen. En ze hebben eigenlijk nooit wat anders gekend op enige vrijere jaren na, maar toen was ook Poetin de baas.

 • Ze voeren een oorlog en zien wel waar het op uit draait.

 • Conclusie: dan gaat het licht maar uit in het land. Maar beter de kerncentrale opgeven dan het land voor eeuwen onbewoonbaar. Zolang zal ook Poetin niet leven.

 

 
     
  Donderdag 3 maart 2022  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 136  
 

Sancties moet je blind vooraf opleggen

Een paar veranderpuntjes voor de Verenigde Naties:

 • Van die vetorechten moeten we af. Het is al arbitrair dat Rusland zomaar het vetorecht van de Sovjet Unie heeft overgenomen, maar het mogen gebruiken in een zaak waarin men zelf het onderwerp is kan al helemaal niet.

 • Er moet een volledig opgetuigd VN-bureau Verkiezingen komen. Dat niet alleen controle tijdens het stemmen uitoefent, maar ook bij het tellen en op het eerlijk verloop van de verkiezingsstrijd. Die in feite de hele verkiezingen organiseren. Alleen verkiezingen met een VN-keurmerk gelden nog. Wat dit kost bespaar je op de inzet van blauwhelmen.

 • Sancties worden vooraf opgelegd en die staan inzichtelijk in een menulijst. Er wordt niet over vergaderd, ze gaan gewoon in. Geen verkiezingen met keurmerk? De sancties beginnen direct: volk en leider weten dit. Elke leider die aan de macht komt krijgt een vaste houdbaarheidstermijn van laten we zeggen 12 jaar (Ja, ook jij, Rutte). Zit je er daarna nog gaat het hele pakket wat nu Rusland treft van start. En dat geldt ook voor een absolute monarchie (die hoe dan ook al met sancties te maken hebben vanwege geen verkiezingen).

 • Atoomwapens hebben is hoe dan ook straf. Zolang er landen zijn die ze hebben, blijft er een VN arsenaal. Over de inzet ervan wordt gestemd, zonder veto's natuurlijk.

 • Stemrecht in VN op basis van inwoneraantal.

 
   
     
  Woensdag 2 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 135  
 

Kort Oekraiens

 

WEGWIJZERS

Ik zette boven deze pagina eens een keer geen samenvatting van de week ervoor maar een bord met de richting Den Haag. In Oekraine doen ze dat inmiddels ook. Alle richtingen zijn vervangen door Den Haag, waar het Internationaal Strafhof is gevestigd. (In het Russisch spreek je Den Haag uit als Gaga. Net zoals die Lady dus.)

Nieuw is dat voor de Russen niet. In Tsjecho-Slowakije deed men dat ook toen de Russen binnenvielen in 1968, borden weghalen, verwisselen, omdraaien.

 

ZIJ WEZEN DE WEG

Hersch Lauterpacht was professor in het internationaal recht. Hij stond aan de basis het Tribunaal van Neurenberg, waar de nazi oorlogsmisdadigers werden berecht. En het begrip Misdaden tegen de Menselijkheid.

Rafael Lemkin was aanklager en advocaat. Hij is de geestelijke vader van het begrip genocide.

Beide mannen komen uit Lviv.

Denk daaraan, Poetin, als je hun voormalige huizen en hun stad kapot schiet. Je zal hun geest wakker maken en hun erfenis, de Galicische Wetten, zal over jou zegevieren.

 

Lees: Phillippe Sands: Galicische Wetten (originele titel: East West Street).

 
     
     
  Dinsdag 1 maart 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 134  
 

IK WERD GEBELD door een Oekraiense. Ze fietste door de regen in Amsterdam en ze was verbaasd en geroerd door de vele Oekraiense die overal buiten worden gehangen. Dat had ze echt niet verwacht.

Er is inderdaad een run op de vlaggen ontstaan. Bij sommige vlaggenleveranciers zijn al leveringsproblemen.

 

En we hebben wel wat goed te maken. Want door dat vreselijke Oekraiene-referendum van een aantal Baudetgetrouwen, die toen al naar de pijpen van Poetin dansten, is er veel kapot gemaakt.

Dat referendum heeft bij veel Oekraieners toch een heel naar beeld gegeven van Nederlanders. Dus hang ook eens een vlag buiten, als het nationale voetbalteam gaat verliezen lukt het ook.

 

Bij de illustratie: mijn stempas voor het referendum. Ik ging niet. En liefst ga ik helemaal niet naar dit soort democratievervangers voor geestelijke eenpitters.

 
     
 

Links - Meneer Bald & Bankrupt bezocht de Oekraiense grens een dag voor de invasie per bus en trein en taxi en komt weer in een grote zompige desolaatheid langs het prikkeldraad terecht, waar hij een eenzame ziel de hand schudt.

De volgende dag moet hij vluchten uit het land en worden we getuige van zijn in de haast ingezette vlucht vanuit Kiev. Volbepakte treinen en niemand weet waarheen.

Bekijk op YouTube: Bold and Bankrupt: Solo Along The Ukrainian-Russian Border (One Day Before Invasion)

Bold and Bankrupt: Leaving Kyiv On A Refugee Train

 
     
  Maandag 28 februari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 133  
 

Money makes the world go round

Ik weet niet of het nu zo'n heel goed idee is om heel veel wapens aan Oekraine te geven. Ondanks dat ik normaal op het standpunt sta dat je oorlogen alleen beeindigt met wapens. Maar het zou wel eens allemaal in handen van Poetin kunnen vallen.

Poetin antwoordde ooit op de vraag waar hij de grootste hekel aan had, 'aan verraad.' Nu is dat waar je de grootste hekel aan hebt, nauw verbonden aan je grootste angst.

Ik zou het geld voor wapens dus tactisch inzetten. Geef een of meerdere generaals in zijn omgeving een flinke som geld en laat ze daarvoor in ruil Poetin afzetten.

Nieuw is dat niet: Lenin werd ook gefinancierd om de tsaar af te zetten en zo de toenmalige oorlog tot een einde te brengen.

 

Poetin gaat naar Babi Jar

Dit is Polina. Leerling van de 4e klas van School Nr. 24 in Kiev.

Ik zocht het op: School 24, de Aleksandr Bilash- school. Een speciale school. Het lijkt me een leuke, bevlogen, moderne school, op een schoolfoto zie ik vrolijke kinderen in hun zondagse best, braaf ondeugend. Ik vond Polina niet.

Op de foto, die de school aanleverde, houdt ze twee blauwe stenen omhoog. Mineralen. Onbevangen trots als kinderen van die leeftijd zijn.

 

Haar broertje en zusje liggen nu op de intensive care, het gaat slecht met ze. Geraakt door kogels van Russische provocateurs. Op de Oleny Telihyweg, om de hoek van haar school. Aan de rand van een woonwijk.

Aan de andere kant van de Telihaweg ligt Babi Jar. Ik denk dat de schutters vandaar hebben geschoten, het zou een zogenaamd slapende saboteurcel zijn geweest. Babi Jar lag vroeger iets buiten de stad, nu is het een park ter nagedachtenis aan de massamoord op Joden die daar in Wereldoorlog 2 plaatsvond. Er staan veel struiken en bomen. Geschikt voor een hinderlaag.

 

Polina's ouders overleefden de aanslag vanuit die hinderlaag niet.

Een hinderlaag op een heel normale wandeling. Langs de Telihaweg liggen winkels, een biologische supermarkt, twee apotheken, twee pizzeria's, een bloemenwinkel. Het was zaterdag. Ze deden de wekelijkse boodschappen.

 

En het meisje met de blauwe mineralen? Die is ook dood.

 

Stond dit ook in uw zelfverzonnen geschiedenissprookjesboek, meneer de president? Dit is geen militaire ingreep, dit is oorlog. Pure bloedige zinloze oorlog.

Het is uw schuld en uw schuld alleen, meneer Poetin. En ooit zult u hiervoor bloeden en ik hoop dat u dan terug denkt aan uw dochters toen ze nog geen hekel aan hun vader hadden. Toen ze op de foto gingen met zelf gevonden mineralen voor een schoolproject.

Maar bloeden zult u. Voor Oekraine.

 

En voor Polina.

 
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls